Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Paměti:

Gaius Julius Caesar – (100 – 44 př. n. l.) – vojevůdce, státník.
„Zápisky o válce galské“ – 7 knih, každá zachycuje jeden rok války.
„Zápisky o válce občanské“ - 3 knihy, první dva roky války – nedokončeno, Caesar obhajuje sám sebe – válku nezavinil on, ale jeho političtí odpůrci.
Gaius Valerius Catullus – básník mladořímské školy.
„Lesbia“ – milostná poezie věnovaná jeho manželce, která rozdávala svou lásku jiným.
Publius Vergilius Maro – (70 – 19 př. n. l.) psal básně z venkovského prostředí a o přírodě, dochovaly se 2 sbírky „Zpěvy pastýřské“ a „Zpěvy rolnické“.
„Aeneis“ – římské národní dílo oslavující minulost a rod Augustův. Děj je zasazen do mytologického dávnověku a k počátkům města Říma. Trojský obyvatel Aeneas prchá na popud bohů se svým malý synem a otcem pryč z hořícího města. Bloudí po Středozemním moři. V Kartágu se zamiluje do královny Didony. Na pokyn bohů musí putovat dál. Jeho ztrátu Didona neunese a končí život sebevraždou. Dostává se až k ústí řeky Tibery. Zdejší král Latinus mu dává ruku své dcery Lavinie. Aeneas musí nejdříve přemoci jejího nápadníka krále Turna, až pak Lavinii získává. Zakládá město Lavinium – budoucí Řím.
Quintus Horatius Flaccus – ve svých dílech se zabývá postavením člověka ve společnosti. Lyrika, písně a básnické dopisy.
„Dopis k Pisoniům“ – zde byly vyloženy jeho zásady básnické praxe.

Žádné komentáře:

Okomentovat