Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

- po pádu západořímské říše roku 476; vliv křesťanství.
Náboženská literatura – psána latinsky, základem je Bible – má 2 části.
„Starý zákon“ – starověká literatura, 1. tis. př. n. l. Základem je TÓRA – 5 knih Mojžíšových. 1 kniha Genesis – stvoření. V dalších knihách je popsána historie židovského národa. („Knihy králů“, „Žalmy“, „Píseň písní“ – milostná báseň. Autor je Šalamoun.
Stvoření světa – bůh stvořil zemi, vodstvo, Adama za 6 dní a sedmý den odpočíval.
Adam a Eva – žil v ráji Edén
Kain a Abel - Abel uctíval boha, Kain byl závistivý a zabil Abela, Kain byl poznamenán Kainovým znamením.
Potopa světa – lidé žili v neřesti, bůh začal litovat, Bůh přikázal Noemovi postat Archu, potopa nastala za 40 dní a nocí Archa přistála na biblické hoře Ararat.
Sodoma, gomora – lidé žili v hříchu a neřesti, nectili boha, bůh seslal rozkaz Lotovi a jeho ženě, při cestě pryč se ale nesměli otočit, ale žena byla zvědavá a otočila se a změnila se v solný sloup.
Historie židovského národa
Mojžíš – chtěl propuštění židů, faraón zakazuje, bůh sesílá 10 egyptských ran – 10 rána – zabití všeho prvorozeného, kromě židů a mezi zabitými je i syn faraónův. Faraón osvobodí židy před kterými se otevře Rudé moře, ale vojáci pronásledují Židy, ale moře se před vojáky zavřelo, putovali 40 let po poušti, prostoupili k hoře Sinaj kam vylezl Mojžíš a zpátky s sebou přinesl Desatero božích přikázání. Židé se usadili až v Kenanu.
Králové:
Saul – bitva mezi Davidem a Goliášem
David – založil Jeruzalém
Šalamoun

Žádné komentáře:

Okomentovat