Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

POČÁTKY REALISMU V ČESKÉ I SVĚTOVÉ LITERATUŘE 8.

Od poloviny 19. století, odvozeno od slova realita, autoři podávají pravdivý obraz skutečnosti, hrdina je typický pro určité období, objektivní přístup ke skutečnosti, kritika nedostatků společnosti.
Kritický realimus: kritizuje společnost, dobu, ale nenavrhuje řešení, díla jsou objektivní. Autor nevstupuje do děje.
Naturalismus: zvláštní druh realismu – nadrealismus. Chápe člověka jako biologického jedince, který je ovlivněn životním prostředím, dědičnými vlastnosti a proti nim se nemůže bránit.
ČESKO:
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ: narodil se- v Borové u Přibyslavi, studoval na gymnáziu v Německém Brodě, v Praze studoval na kněze – byl vyhozen, stal se vychovatelem v Rusku. Po návratu pracuje jako novinář a redaktor, psal články proti vládě, byl postaven před soud a roku 1851 byl odvezen do vyhnanství v Brixenu, po 4 letech se nemocný vrací, manželka mu zemřela a lidé se mu vyhýbají.
Překlady: z ruštiny Gogola
Epigramy: krátké, satiricky útočné básně s pointou. Jsou soustředěny do 5 částí: Církvi, Králi, Vlasti, Múzám a Světu.
Satiry: vrchol tvorby
Tyrolské elegie: popisuje zatčení, loučení s rodinou a cestu do Brixenu. Používá ironii hodně jako básnický prostředek. Satira na rakouskou vládu
Křest sv. Vladimíra: námět z takzvaného Nestorova letopisu = nejstarší ruská literární památka. Kritika absolutismu a církve, hlavní hrdina je kníže Vladimír, který přikáže utopit v Dněpru sochu boha Peruna.
Král Lávra: námět podle slavné irské pověsti, Král Lávra měl oslí uši a aby se to neprovalilo, tak každého svého holiče nechal popravit. Měl ho stříhat Kukulín, ale jeho matka krále umluvila, aby ho nechal žít. Král chce po Kukulínovi slib, že to nikomu neřekne. Ten to neunesl a svěřil se vrbě. Z této vrby si udělal muzikant Červíček kolík do basy, která všechno prozradila. Červíček byl vyhnán, ale všichni to už věděli a zalíbilo se jim to.

Žádné komentáře:

Okomentovat