Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vladimír Páral (1932)

zobrazuje mravní úpadek jednotlivců i společnosti, kterou ovládá kariérismus, utváří oblaz socialistického maloměšťáka, který se nudí a živoří bez objektivních perspektiv, na druhé straně se snaží nečestnými metodami získat materiální výhody, bezpáteřnost a unavenost konzumním životem
tzv. bílá pentalogie (zatím jen 4 svazky)
Mladý muž a bílá velryba (1973)- mladá chemička(chladná kalkulátorka, prospěchářka bez mravních zábran) chce využít svého bývalého milence(práci zvládá s minimálním nasazením,od života už nic nečeká) a snaží se obnovit vztah. On již nechce, ale pomůže jí a i jeho spolubydlící ze svobodárny Břéťa(životní optimista), se svojí energií a touhou „chytit svou bílou velrybu“, dotáhne akci k úspěchu a získá srdce mladé chemičky Edity(on ji miloval už dřív-z vyprávění). Když ale dopočítává poslední výpočty udusí se v nevětraných prostorách chemičky. Naděje a víra v člověka, která i přes tragický konec bije do srdcí ostatních postav.
Radost až do rána (1975)-spokojenost s průměrností, prospěchářství (socialistický živ. ideál)
Generální zázrak -marnost vymknout se ze světa stereotypu a prospěchářství
Muka obraznosti (1980)-autobiografické prvky
oblast sci-fi
varovný román Pokušení A-ZZ (1982)
Romeo a Julie 2300, Válka s mnohozvířetem, Země žen
romány Playgirls I, II- erotická tématika, degradace lásky
Ota Pavel (1930 – 1973)
Přírodní a sportovní autobiografické prózy (novinář, sportovní reportér).
povídkové soubory Smrt krásných srnců-Sbírka komorně laděných vzpomínkových próz, kde ústřední postavou je autorův otec(velký snílek a malý dobrodruh). Je mistrem světa v prodávání vysavačů Elektrolux. Jeho synové jsou do koncentračního tábora(žid.původ), on jim přes zákaz pořizuje maso, aby se dosyta najedli a byli tak silní(Smrt krásných srnců). I on sám musí do koncentračního tábora a tak poslední noc před odchodem vyloví vlastní rybník, který mu Němci za okupace zabrali(Kapři pro Wehrmacht). Povídka Králíci s moudrýma očima-poválečné období, stárnoucí tatínek se stále pouští do nového, předem ztraceného podnikání. Povídka Běh Prahou-politický vývoj tatínka od voleb 1946do návratu k židovské identitě.(vydán až r.1991 v rozšířeném souboru Zlatí úhoři). Povídky jsou stavěny na vlastních autorových zážitcích a osudech, na dokumentární pravdivosti. Nadčasová a myšlenkově bohatá, poetická výpověď o smyslu života. Poetické vidění běžných, všedních událostí a jevů. Úspornost výrazových prostředků(o tragických skutečnostech informuje pouze jakoby mimochodem). Sepětí člověka s domovským prostředím, rodinou a tradicí.
Jak jsem potkal ryby (v knize Fialový poustevník)

Žádné komentáře:

Okomentovat