Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vladimír Neff (1909 – 1983)

Jeho vrcholná díla se nesporně řadí k tomu nejlepšímu, co ve 20. století vytvořila nejen česká, ale i evropská románová tvorba.
román Trampoty pana Humbla Vývojový satirický román karikující maloměšťáka jako společenský typ, který se ve svých 57 letech snaží obhájit své příšerné činy(stále škodil). Největší slastí mu je „křičet s ostatními.
trilogie Královny nemají nohy, Prsten Borgiů, Krásná čarodějka
lepší tradice našich nár.dějin, naprostá fikce o „jrdinovi bez bázně a hany, jenž si nenechá nic nakukat“. Pseudohistorický příběh o českém d´Artagnanovi, Old Shatterhandovi.., který se snaží napravit svět, jenže svět není připraven na jeho pravdy. Otázky po smyslu lidských dějin. Psáno krásnou češtinou. Složitá syntax a bohatá lexika
román Roucho pana de Balzac-oddychovou tečkou za autorovým celoživotním spisovatelským dílem, středoškolský profesor se dostává do groteskních situací poté, co v něm vzbudí netušené schopnosti kutna, v níž prý psal Honoré de Balzac. Filozofické úvahy o vlastnostech, které máme ukryté v sobě a vylezou na povrch jen za určitých okolností.
samizdatová a exilová literatura
próza intelektuální, psychologická (Škvorecký, Salivarová, M. Kundera, Vaculík, Klíma, Kohout)
o odcizení člověka (Sidon, Pecka, Kliment)
o lidech na okraji společnosti (Trefulka, Kantůrková, Putík, Kriseová)

Žádné komentáře:

Okomentovat