Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Egon Bondy (1930)

román Invalidní sourozenci (1980)- Románová vize duchovní a ekologické krize totalitní společnosti v daleké budoucnosti Příběh, jehož ústředními postavami jsou A. a jeho nevlastní sestra B., se odehrává okolo roku 2600 na posledním kousku pevniny, který je obklopen zvolna stoupající břečkou z odpadků zanechaných minulými generacemi. Společnost se skládá z důstojníků, předstírajících řízení hospodářsky a technicky vyspělé civilizace, z jejich přihlouplých poskoků, nazývaných “postiženci”, z řádných občanů, kteří “jen makaj, aby si zas vydělali na nový byt, nové ledničky a televizory /.../ a můžou se jen přetrhnout”, a konečně z invalidů. Tato sociální skupina, opovrhující důstojníky, postiženci i řádnými občany, vznikla původně z intelektuálů, kterých se společnost chtěla zbavit, “protože v tzv. dovršeném socialismu nebylo pro ně najednou místo”.Příběh invalidních sourozenců je prostoupen řadou archetypálních motivů známých ze starých, zvláště křesťanských mýtů (ráj, potopa, láska k bližnímu, narození aj.), které jsou jednak podstatné pro pochopení filozofického rozměru románu, jednak jimi autor zdůrazňuje kontinuitu kulturních dějin
3x Egon Bondy (1990) – historizující prózy Šaman, Mníšek a Nový věk
Eva Kantůrková – Přítelkyně z domu smutku
Vladimír škutina – Prezidentův vězeň
Eda Kriseová – Křížová cesta kočárového kočího
Lenka Procházková – Oční klapky, Smolná kniha
Jan Trefulka – O bláznech jen dobré, Svedený a opuštěný
Jiří Gruša – Mimner aneb Hra o smraďocha
Věra Linhartová – zakladatelka české experimentální prózy
próza po roce 1989
vypravěčská (narativní):
Michal Viewegh (1962)
novela Názory na vraždu (1990)-vystihl psychiku maloměstských figurek, jež se obnažila při jejich různých reakcích na vraždu mladé učitelky, mihne se zde mj. i názor, že “ať děláte, co děláte, literatura je podvod”
Báječná léta pod psa (1992) Humorně i satiricky laděná rodinná kronika o době tzv. normalizace. převážně veselé ohlédnutí za převážně neveselou dobou, jakýsi “ironický obraz naší nedávné historie”.
Nápady laskavého čtenáře (1993)-autor bravurně zparodoval známé české i světové spisovatele
Výchova dívek v Čechách-“velký český postmoderní román”
experimentální – dekonstrukce příběhu, návaznost na tzv. nový román

Žádné komentáře:

Okomentovat