Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Josef Škvorecký (1924)

román Tankový prapor (1969) – sazba zničena, Humoristicko-satirický román z vojenského prostředí první půle 50. let. Tankový prapor osobitě odráží všeprostupující schizofrenickou podvojnost, plynoucí ze společenského klimatu založeného na importované lži a přetvářce. Těží ze střetu nepřestupitelného absurdního dogmatu, armádní mašinérie a omezenosti jejích reprezentantů na straně jedné a reality na straně druhé. Jediným východiskem, umožňujícím jedinci zachovat si alespoň zdání lidské důstojnosti, je přitom s animalitou hraničící pasivní rezistence. Tankový prapor náleží k Škvoreckého volné pentalogii, v níž vystupuje v mnohém autobiografická postava Dannyho Smiřického.
román Mirákl (1972) – události do r. 1968, “politický román”
soubor povídek Prima sezóna (1975) – z období války
román Příběh inženýra lidských duší (1977) – Danny profesor na kanadské univerzitě, ve všech čtyřech knihách postava Dannyho Smiřického
detektivky Hříchy pro pátera Knoxe (1973)
román Scherzo capriccioso: Veselý sen o Dvořákovi (1984)
Pavel Kohout (1928)
román Katyně (1980)-satira na mocné praktiky StB, odhaluje mechanismy moci
román Kde je zakopán pes (1987).-události kolem Charty 77
román Hodina tance a lásky (1989)-konfrontace nacistické a stalinské totality
aktovky Atest, Marast, Safari-prvky absurdního dramatu
Ludvík Vaculík (1926)
román Morčata (1970)- Krátký modelový román o absurditě odcizená a kořenech lidské agresivity. mezní výpověď o mezní lidské situaci .Zápas s narůstající vnitřní agresivitou, který hrdina marně vede, projektuje se také do vztahu vypravěče ke čtenáři (ironické invektivy i nadávky). Morčata jsou exemplární realizací jednoho z principů postmoderní estetiky, “dvouúrovňového” vnímání díla.
próza Český snář (1983)- Román je v zásadě koncipován jako deník počínající pondělím 22. ledna 1979 a končící sobotou 2. února 1980 přičemž zachycuje jeden “obyčejný” rok lidí, kteří se dobrovolně vyčlenili z normalizace a dál prezentovali své názory. Den za dnem ukazuje život chartistů a jejich vzájemné vztahy.
postřehy, fejetony
Alexander Kliment (1929)
psychologické prózy Marie a Nuda v Čechách
Karel Pecka (1928)
prózy z vězeňského prostředí

Žádné komentáře:

Okomentovat