Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1)FÁZE OFENZIVNÍ:

vliv napoleonských válek, rozvoj básnického i odborného jazyka, rozšíření slovní zásoby, pokusy o zavedení časomíry a vzkříšení epiky.
Josef Jungmann: jazykovědec, překladatel a básník. Pochází z Berounska, působil na gymnáziu v Litoměřicích a na gymplu v Praze Překládal z francouzštiny, angličtiny, němčiny a ruštiny.Snažil se dokázat, že čeština je schopna vyjádřit náročná umělecká díla
Slovník česko-německý – má 5 dílů, čerpal z literárních památek, vyráběl novotvary (rostlina, nerost, dusík, čtverec), vznik českého odborného názvosloví – vliv na rozvoj přírodních a humanitárních věd.
Rozmlouvání o jazyce českém – obraz nízké úrovně češtiny počátku 19. stol.
Slovesnost – učebnice literární teorie a poetiky+čítanka pro gymnázia
Historie literatury české – přehled dějin české literatury, knihopis rozdělený do 7 oddílů (každý oddíl obsahoval historickou situaci, vzdělanost doby a seznam literárních prací)
Oldřich a Božena – 1. česká básnická romance
František Palacký:- narodil se v Hodslavicích na Moravě, politik-stoupenec austroslavismu = požadavek, aby češi byli autonomní v rámci Rakouska. Byl organizátorem založení časopisu Společnosti, vlasteneckého muzea v Čechách a Matice české (vydávání českých knih)
Dějiny národa českého v Čechách a na Moravě – 5ti dílné dílo psané od roku 1836 německy a od roku 1848 česky. Zpracoval dějiny českého národa od nejstarších dob až do roku 1526, poprvé zpracoval vědecky dobu husitskou, dějiny zobrazil jako boj dobra a zla (zápas němectví X slovanství)
Počátkové českého básnictví, obzvláště prozodie – napsal společně se Šafaříkem
Pavel Josef Šafařík:- původem slovák,ale psal česky, zakladatel slovanské archeologie
Slovanské starožitnosti – nejstarší dějiny Slovanů, kultura a zvyky až do konce 10. stol.Tímto dílem prokázal, že Slované jsou v Evropě starousedlíky a jsou spolutvůrce evropské kultury.
Dějiny slovanského jazyka a literatury ve všech nářečích – psáno německy, slovanstvo považuje za jeden národ, vidí ho jako celek.

Žádné komentáře:

Okomentovat