Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KAREL JAROMÍR ERBEN

– vystudoval gympl v Hradci králové, filozofii a práva. Působil jako archivář města Prahy, psal do pražských novin a časopisu Obzor. Překládal z ruštiny (Slovo o pluku Igorově) Sbíral písně – Prostonárodní písně a říkadla, pohádky – Sto prostonárodních pohádek a pověstí. Nejvýznamnější pohádky:Zlatovláska, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Pták Ohnivák, …
Kytice – sbírka básní, podkladem jsou staré české báje, pozornost soustředil na mezilidské vztahy, boj člověka s přírodou a nadpřirozenými silami.Trest je často neúměrný a krutý k vině, obsahuje 13 básní, úvodní je Kytice, závěrečná je Věštkyně
Poklad – velký pátek, kdy se otvírají poklady, žena spěchá s dítětem do kostela a uvidí otevřenou skálu a vevnitř zlato. Ponechá syna v jeskyni a odnese zlato domů. Skála se zavře a zlato se promění v listy a kamení. Musí čekat 1 rok, až se zase skála otevře. Popadne dítě a utíká domů, na zlato ani nepomyslí. Dítěti zůstane v klíně několik kousků zlata.
Polednice – Dítě zlobí matku, která vaří pro svého muže. Matka postraší dítě polednicí a ta přijde. Matka se o dítě bojí, přivine ho k sobě tak, že dítě udusí.
Zlatý kolovrat – Král zabloudí v lese a pozná Dorinku, kterou si chce vzít za ženu,ale macecha s dcerou jí zabijou a místo ní dají králi dceru Macechy. Kouzelný dědeček oživí tím, že jí promění za části zlatého kolovratu, který královi všechno prozradí.Dorinka se dostane ke králi, macechu s dcerou roztrhají v lese vlci.
Štědrý den – Má 3 části, V začátku jsou popisovány zvyky, které se v té době dělali na štědrý večer. 2 sestry jdou na štědrý večer k jezeru, vysekají díru do ledu a podívají se na svou budoucnost. Jedna uvidí svatbu a druhá svůj pohřeb.
Vodník – Dcera neposlechne matku (měla zlý sen) a jde k jezeru, kde se sní propadne lávka. Zůstane v jezeře a stane se vodníkovou ženou. Po čase se jde podívat za matkou, kterou nesmí obejmout, to poruší. Nechce se vrátit do jezera, i když tam má syna. Matka řekne vodníkovi, že se tam dcera nevrátí a ať položí syna na práh. Když matka otevře dveře, leží tam tělíčko dítěte bez hlavy a hlava hned vedle.

Žádné komentáře:

Okomentovat