Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Posudky ESD

Fáze řízení:
1) PÍSEMNÁ
Řízení se zahajuje žalobou, soudu se předloží skutečnosti a důkazy. Protistrana má možnost vyjádřit se k žalobě (tzv. replika)
Soudce-zpravodaj vypracuje zprávu, která objektivně zhodnotí daný spor (po stránce skutkové i právní). Strany dostanou zprávu alespoň tři týdny před ústním jednáním (mohou popřípadě ještě nechat opravit některá tvrzení, pokud byla špatně zaznamenána)
2) ÚSTNÍ
- zahajuje a řídí předseda senátu
- členové senátu kladou dotazy zástupcům stran. Snaží se zjistit informace, které nebylo možno získat v písemné fázi řízení.
- Advokáti přednesou tvrzení stran – každý může mluvit max. 15 minut (potřebuje-li více, musí před zahájením řízení písemně žádat o prodloužení doby)
Rozsudek:
Soud buď žalobu zamítne, nebo vydá rozsudek. Porada je tajná, rozsudek se vyhlašuje veřejně. Rozsudek musí být vždy odůvodněn, podepsáni jsou všichni členové senátu.
V rozsudku je také uvedeno, kdo hradí náklady řízení (pokud se o nich žalobce v žalobě zmiňoval) – většinou je nese neúspěšná strana sporu. Pokud nebyly v žalobě uvedeny, lze požádat soud dodatečně, aby o nich rozhodl – pak většinou každá strana nese vlastní náklady řízení.

Odvolání:
- je přípustné ze 3 důvodů:
• nepříslušnost soudu
• procesní vady řízení – které zhoršují postavení osoby, která se odvolává, jinak není důvodem
• pokud v rámci řízení došlo k porušení práva ES
- nemá odkladný účinek.

Zvláštnosti komunikace se Soudem prvního stupně:
• složitý jazykový režim
• náročné požadavky na náležitosti podání – přísnější než u vnitrostátních soudů. (Soud např. potřebuje 5 stejnopisů + kopie pro žalovanou stranu popř. strany + 1 kopie pro žalobce)

Žádné komentáře:

Okomentovat