Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odpovědnost za škodu způsobenou nezákonným rozhodnutím či nesprávným úředním postupem

3. Ustanovení společná - náhrada nákladů na výživu po poškozeném, který zemřel
v důsledku výkonu st. moci náleží pozůstalím (poskytuje se též náhrada nákladů spojených s léčení a pohřbem). Náhrada ušlého zisku se poskytuje ve výši 5 tis. Kč za měsíc výkonu vazby, trestu či ochranného léčení. Náhrada škody zahrnuje náhradu nákladů řízení, z něhož rozhodnutím škoda vzešla, a řízení v němž bylo předchozí rozhodnutí zrušeno či změněno. Náklady na zastoupení jsou součástí nákladů řízení. Nárok na náhradu škody se promlčí za 3 roky ode dne, kdy se poškozený dověděl o škodě a o tom, kdo za ní odpovídá. Objektivní lhůta je 10 let. Promlčecí doba běží ode dne doručení zrušovacího rozhodnutí. Nárok na náhradu škody způsobené rozhodnutím o vazbě, trestu či ochranném opatření; promlčení za dva roky ode dne pr. moci rozhodnutí zprošťujícího, zrušujícího etc. Je-li třeba nárok uplatnit u příslušného orgánu, promlčecí doba ode dne uplatnění až do skončení projednání, nejdéle však po dobu 6 měsíců, neběží.

2/ dle zvl. předpisů –
a) z. o Policii - za škodu způsobenou policistou při plnění jeho úkolů či
kterou někdo způsobil v souvislosti s pomocí poskytnutou policistovi,
b) z. o BIS - škoda způsobena osobou, která poskytla BIS pomoc,
c) škody způsobené vojákem v činné službě,
d) z. SprDP - ztráta vzniklá z pozastavení podnikatelské činnosti, když rozhodnutí o tomto bylo zrušeno či pozastaveno; zavinil-li správce daně daňový přeplatek, pak 140% úrok diskontní úrokové sazby; při neoprávněné exekuci 280% atp.

Zvl. zásahy státu při vzniklé újmě - př. pomoc obětem trestné činnosti; podpora k úhradě či zmírnění škody vzniklých provedením nařízení ochranných opatření proti nákazám zvířat; příspěvek poškozenému, kterému vznikla škoda při poskytování zdravot. péče; zákonné pojištění urč. druhů odpovědnosti za škody.

II. Odpovědnost za porušení povinnosti při ochraně os. údajů –

např. seznamy voličů, evidence obyvatel, trestní rejstřík; každý má právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním a zveřejňováním údajů o sobě; nárok zdržovací, odstraňovací, na vydání bezdůvodného obohacení, zaplacení peněžní úhrady.

Žádné komentáře:

Okomentovat