Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přestupkové řízení

Výkon rozhodnutí (správní exekuce) - příslušný správní orgán vynucuje plnění povinností uložených viníkovi; hl. exekuční norma je z. o správě daní a poplatků; pro výkon rozhodnutí náhrady škody a náhrady nákladů řízení platí správní řád; PřestZ umožňuje mobiliární exekuci (výkon rozhodnutí prodejem movitých věcí; postup dle OSŘ).
Podmínky výkonu rozhodnutí
1. účastník řízení nesplnil dobrovolně uloženou povinnost,
2. existence exekučního titulu = vykonatelné rozhodnutí (řídí se SprŘ),
3. lhůta pro splnění povinnosti marně uplynula - běh lhůty počíná obvykle dnem následujícím po dni pr. moci rozhodnutí,
4. dosud neuplynul čas, ve kterém je možno provést výkon rozhodnutí (pokuta za přestupek, nárok na náhradu škody - 5 let) - po uplynutí těchto lhůt nelze ve výkonu rozhodnutí pokračovat.

Blokové řízení- jedná se o uložení pokuty v případě, kdy je spolehlivě zjištěn přestupek, pachateli nestačí domluva a je ochoten zaplatit. Proti uložení pokuty se nelze odvolat (možné prostředky pouze v rámci mimoodvolacího řízení). Pokuty ukládají správní orgány, v jejichž působnosti taková činnost je a dále orgány stanovené zákonem; bloky vydává MF - výnosy plynou do státního rozpočtu; pokud pachatel přestupku nemůže zaplatit na místě, je mu vydán blok, je poučen o tom, kde zaplatit a do jaké doby a o následcích případného nezaplacení a zároveň je nucen potvrdit převzetí bloku. Pověřené osoby musí své oprávnění prokázat (legitimací). Na blok pak vyznačí komu byla uložena pokuta, kdy a za jaký přestupek.

Příkazní řízení - v případě, že není uložena pokuta v blokovém řízení (nelze uložit, pokud viník je zbaven/omezen ve způsobilosti k právním úkonům); oznamuje se písemně a má stejné náležitosti jako rozhodnutí o přestupku; do 15 dní od doručení lze podat odpor proti rozhodnutí - příkaz se ruší a pokračuje se jako v projednávání o přestupku (není možné uložit vyšší sankci než jaká byla uložena v příkazu). Jinak je po uplynutí těchto 15 dnů příkaz pravomocný.

Žádné komentáře:

Okomentovat