Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Územní samospráva

Orgány obcí:
1. obecní zastupitelstvo (městské) - zastupitelský orgán, který spravuje obec
v samostatné působnosti; je voleno na 4 roky tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva; má min. 5 a max. 55 členů dle velikosti obce; jeho členy jsou většinou nezávislí kandidáti (musí mít petici se 7% podpisů občanů tohoto území); má vyhrazené určité činnosti, které jsou nepřenosné na jiné orgány - volí a odvolává starostu a místostarostu, obecní radu, uděluje čestné občanství, uzavírá dohody o změně hranic obce, vydává obecně závazné vyhlášky v samostatné působnosti, schvaluje rozpočet, rozhoduje o majetkopr. úkonech obce, rozhoduje o založení či zřízení PO, zřizuje obecní policii.

2. obecní rada (městská rada) - výkonný orgán v samostatné působnosti; má
zákonem vymezené určité pravomoci a působnost; její zasedání je neveřejné; je volena zastupitelstvem a je mu odpovědna ze své činnosti; zajišťuje vlastní technický chod obce;
starosta a místostarosta jsou členy rady z titulu své funkce. Zřizuje si komise (bod 6), jmenuje tajemníka, přijímá petice a vyřizuje je, vyhlašuje místní referendum, předkládá návrhy k projednání na zasedání zastupitelstva, zabezpečuje hospodaření obce dle rozpočtu, plní vůči PO fci zřizovatele či zakladatele, ukládá úkoly v samostatné působnosti komisím a obec. úřadu, vydává obecně závazné vyhlášky v přenesené působnosti.

3. starosta (primátor) - zastupuje obec navenek; působí v samostatné i přenesené
působnosti; zastupuje jej místostarosta;.starosta stojí v čele obec. úřadu, je odpovědný zastupitelstvu, svolává zasedání zastupitelstva i obecní rady, řídí obecní policii, podepisuje obecně závazné vyhlášky.

Žádné komentáře:

Okomentovat