Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Evropské správní právo

Žádost je podána dnem, kdy ji povinný subjekt obdržel; náležitosti: komu je určena, kdo ji činí a čeho si žádá (jinak se žádost odloží). Pokud je žádost příliš obecná nebo nesrozumitelná, vyzve se žadatel, aby ji upřesnil - pokud není upřesněna do 30 dnů, je zamítnuta. Informaci je třeba podat do 15 dnů, což lze prodloužit o 10 dní. Rozhodnutí (o zamítnutí) je třeba doručit do v.r. Pokud není informace poskytnuta do 15 dní ani zde není rozhodnutí, pak domněnka, že informace byla odepřena.

Soukromí - ta část sféry života člověka, do které nesmí nikdo zasahovat bez souhlasu člověka
nebo bez dovolení zákona (zásah musí být v zájmu ochrany společnosti).
Součástí práva na soukromí je i ochrana osobních údajů (dnes se užívá směrnice evropského
parlamentu a Rady 46/95). Ochrana údajů pomocí tzv. informační etiky.
Pro evropskou úpravu je charakteristické úsilí o zvýšení ochrany osobních údajů.

Směrnice 46/95 - nakládání s osobními údaji a jejich přenos do jiných států.
Zák.č. 256/92 Sb., o informačních systémech - nerealizoval se; dnes ve stádiu příprav nový zákon (os. údaj je tu každý údaj týkající se určeného nebo určitelného subjektu; existence tzv. citlivých údajů o náboženské i jiné orientaci apod.; zpracováním údajů je tu jakékoliv nakládání s údaji;
zveřejněný údaj je údaj veřejně přístupný; jsou zde uvedeny i povinnosti při zpracování; poškozený se může domáhat, aby se osoba zdržela závadného jednání, aby byly údaje opraveny, aby se osoba omluvila; správce nese objektivní odpovědnost s možností liberace; dozor provádí Úřad pro zpracování informací).

Žádné komentáře:

Okomentovat