Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Evropské správní právo

Významná doporučení a rezoluce

- je zde politický závazek je provést a vzít je jako vodítko pro činnost vlastních orgánů.

1. rezoluce o minimálním standardu účastníků řízení - právo vyjádřit se ke skutečnému stavu věci; uvádět důkazní prostředky; navrhovat, jak má být řízení vedeno; být informován o tom, na jakých základech má být akt vydán; právo na pr. pomoc; právo být informován o odůvodnění aktu; právo na poučení.

2. doporučení o diskrečním oprávnění - rozhodnutí musí sledovat jen zákonem určený účel; respektovat princip rovnosti; proporcionalita mezi účelem a důsledky, které rozhodnutí vyvolá; zdůvodnění odchýlení od obecných směrnic o diskrečním oprávnění; akt musí být přezkoumatelný z hlediska zákonnosti a účelnosti spr. orgánem a vždy i soudem.

3. doporučení o právu na informace - každý má právo požádat o informaci spr. orgán a ta mu nemůže být odepřena; příp. omezení jen z důvodů veřejných či soukromých zájmů.

4. doporučení o odpovědnosti veřejných orgánů a státu - odpovědnostní povinnost, která nastupuje, pokud se veřejný orgán nechová dle práva.

5. doporučení o řízení velkých skupin osob - právo účastnit se řízení.

6. doporučení o předběžných soudních opatřeních - v případě návrhu na přezkum lze požádat soud o předběžné opatření - soud může nařídit odklad výkonu rozhodnutí.

7. doporučení o správním trestání - při ukládání správních sankcí stejné podmínky jako při ukládání sankcí trestních; správní postih musí být uskutečněn v přiměřené lhůtě; rozhodnutí musí být přezkoumatelné.

Žádné komentáře:

Okomentovat