Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přestupkové řízení

Zahájení řízení- zpravidla ex offo, pokud nejde o přestupky projednávané jen na návrh;

1. Řízení na návrh postižené osoby - přestupky proti občanskému soužití, proti majetku, pokud byly spáchány osobami blízkými. Návrh musí být podán spr. orgánu do 3 měsíců ode dne, kdy se navrhovatel o přestupku dozvěděl. Po uplynutí jednoho roku už není možno návrh vůbec projedná.

Náležitosti - označení osoby postižené, označení pachatele, kde, kdy a jak byl přestupek spáchán. V každém stádiu může navrhovatel vzít návrh zpět. Orgánem příslušným pro návrhové přestupky je obec. U urážky na cti se správní orgán pokusí o smír.

2. Účastníci řízení –
a) obviněný (FO; hledí se na ní jako na nevinnou, pokud není pravomocným rozhodnutím vyjádřena vina; může se vyjádřit ke všem skutečnostem, které jsou jí kladeny za vinu a k důkazům; může uplatňovat důkazy na svou obhajobu, podávat návrhy a opravné prostředky),
b) poškozený (jen u náhrady majetkové škody způsobené přestupkem - škoda a její výše musí být spolehlivě zjištěna a nesměla být nahrazena),
c) vlastník věci, která byla zabrána nebo může být zabrána,
d) navrhovatel (v případě řízení o přestupku na základě návrhu).
Obligatorní stadium: ústní jednání (pokud nejde o zkrácené řízení; shromažďují se důkazy a je rozhodnuto o vině a sankci); řízení je zásadně neveřejné, tato část řízení je upravena ve SprŘ; někdy lze věc projednat i bez přítomnosti obviněného (nedostavil se, odmítl se zúčastnit); mladiství (spr. orgány vyrozumí také zákonného zástupce a orgán péče o dítě o nařízení ústního jednání a rozhodnutí o přestupku).

Žádné komentáře:

Okomentovat