Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vyvlastnění a jiná (územní) omezení vlastnického práva a kontrola VS

Správní právo procesní - normy upravující postup spr. úřadů a orgánů PO veřej. práva při
rozhodování o pr. poměrech FO a PO (stanovení či zjištění P a P) v konkrétně určených záležitostech, a dále postup zaměřený na nucený výkon takového rozhodnutí (exekuční řízení správní); spr. orgány v řízení vystupují jako reprezentanti veřej. zájmů; procesní normy určují dotčeným osobám postavení účastníků nadaných procesními P a P; tento postup spr. úřadů směřuje k vydání spr. aktu (s externími účinky) - akty stanovící či zjišťující P a P adresátů nepodřízených spr. orgánu; řízení probíhá v urč. procesních formách (př. zahájení řízení, rozhodnutí); spr. řízením není postup k vydání interních aktů či k vydání nařízení, statutů apod.
Historie - potřeba pr. úpravy nejprve tam, kde správa rozhodovala o pr. poměrech občanů a
kde se její činnost blížila soudní (daňové a spr. řízení trestní); v mnoha zemích došlo ke kodifikacím procesu (nikoliv př. ve Francii, kde spr. řízení stálo dlouho ve stínu spr. soudnictví); u nás nejprve zák. o spr. soudu 1875; 1918 navázal Nejvyšší spr. soud a vl. nařízení 8/28 o řízení ve věcech náležejících do působnosti politických úřadů; vl. nařízení 20/55 o řízení ve věcech správních (spr. řád), vl. nařízení 91/60 o spr. řízení.

Pr. úprava - a) obecná úprava - správní řád zák.č.(71/1967 Sb.) 500/2004 Sb. o správním řízení; SprŘ má subsidiární platnost vůči zvl. úpravám (př. PřestZ);
b) zvl. úpravy - 1. zvl. úpravy, které modifikují obecnou úpravu
(urč. konkretizace či odchylky; př. z. o vodách, stavební),
2. úpravy, které vylučují užití SprŘ - daňové řízení;
3. oblast bez procesní úpravy - výjimečné a nežádoucí; je třeba užít obecných
zásad správního řízení, správního práva nebo práva vůbec; př. z. o lesích.

Žádné komentáře:

Okomentovat