Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kontrola VS

4. Ochrana před zásahy úředních osob - podmínky legality zásahu:
a) prokázání pravomoci k zásahu (př. služební průkaz),
b) zásah musí být obsahem, rozsahem a způsobem v souladu se zákonem; po zásahu se lze bránit zejm. stížností, úst. stížností, nárokem na náhradu škody; problém nutné obrany proti úř. zásahům (proti osobě, do jejíž pravomoci takové zásahy vůbec nepatří či v konkrétním případě zcela chybí zákonné zmocnění).

5. Právo na přístup k informacím - z. 106/99; st. orgány, FO a PO rozhodující v oblasti VS a orgány úz. samosprávy musí poskytovat informace v okruhu své působnosti; žádat může každá FO i PO; informace se poskytují: a) na žádost - ústní či písemná,
b) zveřejněním - na místě všeobecně přístupném ve své úřadovně
(př. popis vlastní organizační struktury, kde lze podávat opr. prostředky
proti rozhodnutím, přehled nejdůležitějších předpisů).

Jde-li o zveřejněnou informaci, musí povinný subjekt max. do 7 dní sdělit, kde ji lze vyhledat.
Neposkytují se utajené informace, s urč. výjimkami též os. a soukromé informace, informace o obch. tajemství a majetkových poměrech, vnitřní a personální předpisy, informace chráněné jako duševní vlastnictví, informace o TrŘ, rozhodování soudů, úkolech zpravodajských služeb etc. Informace se poskytne do 15 dní od podání žádosti - odepře-li nebo nepodá-li, lze podat do 15 dní odvolání (rozhoduje povinný subjekt nejblíže vyššího stupně). Rozhodnutí o odmítnutí žádosti je přezkoumatelné soudem.

Žádné komentáře:

Okomentovat