Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

St. služba v ČR

St. služba v ČR - Ústava (pr. poměry st. ZC v ministerstvech a jiných spr. úřadech upravuje
zákon); st. ZC požívají stejných práv jako ost. občané, omezení možná jen
zákonem (LZPS);

1. zvl. pr. poměry soudců, st. zástupců, policistů, BIS, celníků, přednostů okresních úřadů, ZC statistiky, fin. správy etc.; vznikají jmenováním (př. na základě výběrového řízení), zkušební doba je až 12 měsíců; okamžité zařazení do urč. funkce a hodnosti, v urč. případech se nelze odborově sdružovat, nároky na odchodné a vyrovnávací příspěvky.

2. Obecná úprava je v ZPr - ukládá: jednat nestranně a vystříhat se všeho co může ohrozit důvěru v nestrannost; zachovávat mlčenlivost; nepřijímat dary; zdržet se jednání, jež může vést ke střetu veřej. zájmu s osobními (zejm. nezneužívat úř. informací). Zakazuje se účast v řídících či kontrolních orgánech PLPO; vlastní podnikání lze provozovat jen s předchozím souhlasem ZL.

Platový zákon rozlišuje 12 plat. tříd. Neexistence disciplinární odpovědnosti (lze řešit: neformální domluvou, snížením platu, nepřiznáním odměn, výpovědí; x 500 tis. pokuta za porušení mlčenlivosti na FÚ). Trestní delikty - zneužití pravomoci veřej. činitele, maření úkolu veřej. činitele z nedbalosti, úplatkářství, neoprávněné nakládání z os. údaji, ohrožení státního či služeb. tajemství. 3. skupinu tvoří ZC, na které se vztahuje ZPr, ale částečně i jiné předpisy (př. hasiči - delší dovolená, postup).

Žádné komentáře:

Okomentovat