Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prameny SP, statutární a vnitřní předpisy ve VS

Publikace pr. předpisů - jedna z podmínek platnosti; v plném znění se publikují: ústavní a jiné zákony, nařízení vlády, pr. předpisy ústředních orgánů st. správy, mez. smlouvy, opatření ČNB; nařízení okresních úřadů se vyvěšují na úřední desce na min. 15 dní (a na deskách obecních úřadů v úz. obvodu); obecně závazné vyhlášky obcí se vyvěšují na úřední desce na min. 15 dní (navíc též způsobem v místě obvyklým).

Statutární předpisy - představují oprávnění samosprávných korporací vydávat vlastní pravidla formou abstraktních aktů a tím regulovat záležitosti, které patří do okruhu jim vymezené samostatné působnosti. Jedná se o právo autonomní normotvorby; nemohou však zasahovat do soukromoprávních vztahů. Mají pr. účinky pro členy urč. společenství. Otázka vztahu k pr. předpisům řešena u obecně závazných vyhlášek obcí - ty musí být v souladu se zákony a pr. předpisy vydanými k jejich provedení. U ost. subjektů (např. VŠ) zákon pověřuje adresáty vydat prováděcí předpis k zákonu formou statutárního předpisu.

Soulad statutárního a pr. předpisu se řeší:
a) nálezem ÚS ve sporu o rozsah kompetence st. orgánu a samosprávy,
b) rozhodnutím jiného než soudního orgánu (odmítnutí zaregistrovat statut VŠ ministerstvem),
c) rozsudkem soudu v přezkumném řízení proti rozhodnutí jiného než soudního orgánu (př.opravný prostředek vůči sub b).

K tomu, aby statutární předpis (vydaný v rámci autonomní normotvorby) mohl být pramenem práva, je nutné výslovné ustanovení Ústavy (čl. 104.3) či zákona.

Vnitřní předpisy (interní instrukce)- akty abstraktní povahy, které slouží k uspořádání poměrů uvnitř jedné či více organizačních jednotek VS a jejichž vydání se opírá o právně zakotvený vztah podřízenosti k vydavateli aktu; jsou znakem formální organizace, obsahují závazné prac. postupy, instrukce podřízeným apod.; jedná se zejm. o: jednací řád, organizační řád, služební předpisy; mohou se týkat podřízených osob či podřízených organizačních jednotek v hierarchickém uspořádání VS; musí být obsahově v souladu s pr. předpisy a pohybovat se v jejich mezích. Zvl. druhem jsou provozní řády, které vydávají zařízení užívaná veřejností za účelem poskytování nějaké služby, péče či uplatnění nároku (mohou být vydány i jako pr. či statutární předpis); upravují podmínky užívání urč. zařízení veřejností a ta se těmto podmínkám dobrovolně podřizuje, aniž je tím omezována ve svých právech vně těchto zařízení.

Žádné komentáře:

Okomentovat