Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ústava ČR článek 1 - 6

1.) Preambule

Státní idea, k čemu se stát/národ hlásí. Je zde zanesen odkaz na Československou státnost a zem koruny české jako odkaz na historickou tradici a odkaz na charakter státu.

2.) Základní ustanovení

článek 1

ČR je svrchovaný stát tzn. nikdo nemůže rozhodovat o nás bez nás (naše svrchovanost je omezena mezinárodními smlouvami a vstupem do EU), jednotný/unitární stát (proto územně samosprávné celky mají formu administrativní nikoli ústavněprávní)

článek 2

Zakotvení legitimity státní moci, který se děje nepřímo (přímo jen výjimečně př. referendum, které se může konat, ale pouze se vznikem zákona). Dále je zde zakotvena zásada legality a její negativní vymezení (není možné občanovi něco nařizovat pokud to nenařizuje zákon a něco mu zakazovat pokud to zákon přímo nezakazuje)

článek 3

Určuje Listinu základních práv a svobod součástí Ústavy ČR

článek 4

Základní práva a svobody musí být chráněna soudní mocí

článek 5

Obsahuje politický systém: volná soutěž stran a vznik stran, demokratický a svobodný stát, kde není možné, aby všechna moc ve státě plynula z jedné strany a možnost zakázání/zrušení strany např. pokud prosazuje uzurpování moci násilím

článek 6

Politická rozhodnutí jsou názorem většiny (tento článek ovšem nemá vést k ignoraci stran s menším obsazením v parlamentu tj. i přestože by jedna strana měla ústavní většinu nemůže samovolně měnit základní články Ústavy)

Žádné komentáře:

Okomentovat