Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hospodářský a sociální výbor

Hospodářský a sociální výbor je poradním orgánem EU. Vznikl v roce 1957 na základě Římských smluv (v rámci ESUA už existoval jakýsi jeho předchůdce). Působnost výboru byla jednotlivými revizemi smluv (JEA, Maastrichtská, Amsterodamská sml. a sml. z Nice) rozšiřována na další oblasti.

Hospodářský a sociální výbor je fórum pro společné jednání osobností navržených vládami členských zemí, které schvaluje Rada EU. Funkční období trvá 4 roky, členství lze opakovat. V současnosti má 222 členů, kteří jsou rozděleni na třetiny do tří skupin: zaměstnavatelé, zaměstnanci, zástupci zemědělců a spotřebitelů.

Změny po Nice: maximální počet členů byl určen na 350. Složení: zástupci různých hospodářských a sociálních složek organizované občanské společnosti.

Smlouva vyžaduje, aby Komise a Rada v konkrétně určených oblastech politiky předložily návrhy zákonných norem k posouzení HSV (konzultace). Např. v oblasti svobody podnikání, oblast společné dopravní politiky, některé otázky vnitřního trhu, zaměstnanost a sociální politika, ochrana zdraví.
HSV může podávat stanoviska i z vlastní iniciativy. Stanoviska se zveřejňují v úředním listu EU.

HSV se schází v Bruselu a to 10x ročně na plenárním zasedání.

Žádné komentáře:

Okomentovat