Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rada EU x Evropská Rada x Rada Evropy

Evropská Rada

Evropská rada je politický orgán Evropské unie, který nebyl v 50. letech předvídán. Byl vytvořen až v roce 1974 v Paříži. Tehdy navrhl francouzský prezident, aby se schůzky hlav států a šefů vlád konaly pravidelně. První setkání proběhlo v roce 1975 v Dublinu. Do primárního práva se Evropská rada dostala až Jednotným evropským aktem. Maastrichtská smlouva ji pak zařadila do článku 4.

Funkce:
Evropská rada poskytuje Evropské unii nezbytné podněty pro její rozvoj (např. vymezení Kodaňských kritérií) a vymezuje obecné politické směry EU.

Působnost Evropské rady prochází všemi třemi pilíři. Od roku 1986 se zasedání účastní i ministři zahraničních věcí a člen Komise. Zasedání je upraveno jednacím řádem z roku 2002 (Sevilla). Měla by se scházet minimálně 4x ročně. Doposud se Evropská rada scházela vždy v předsednické zemi. Smlouvou z Nice bylo stanoveno, že se řádná zasedání budou konat v Bruselu (mimořádná jednání lze pořádat i mimo).

Rozhodnutí Evropské rady se zveřejňují jako závěry předsednictví, někdy jsou připojeny i deklarace. (!státnice – uvést příklady) Rozhodnutí nemají právní moc (slouží jako podnět Komisi), aby měla, musí projít standardním schvalovacím procesem.

Evropská rada sdílí sekretariát s Radou EU = nemá vlastní zázemí. V určitých případech zasedá Evropská rada na úrovni Rady EU, resp. Rada EU se sejde na úrovni hlav stát a vlád. K tomu však dochází pouze v případech vymezených smlouvou – např. problematika EMU (vstup do třetí fáze EMU), otázky o rozhodování porušení základních hodnot EU

Žádné komentáře:

Okomentovat