Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Modely demokracie:

1.) Přímá – původ v minulosti (v Anglii tlen – meetings = setkání občanů na úrovni měst, kde se hlasovalo o věcech měst se týkajících =Ø pokus o přímou demokracii – brzo zkrachovalo)

Landsgemeinde – občané hlasovali o věcech veřejných (v různých obdobích a kantonech), kde výsledek hlasování byl závazný, funduje ve Švýcarsku.

Přetrvávající prvky přímé demokracie:

a) Referendum – (mohou být lokální, krajská a celostátní) organizováno státní mocí, snaha položit otázku a tím dát případnému rozhodnutí větší legitimitu. Referenda jsou koncipována zjednodušeně. Neobjeví se zde otázky, které by byli náročné na inteligenci nebo vzdělání. Objevují se zde uzavřené otázky typu „Jste pro vstup ČR do EU?“ odpověď ano/ne. (referenda se mohou konat před důležitým rozhodnutím, ale i ex-post)

J.S. Mill – úprava demokracie, ať volí lid, ale ne kdokoliv (ovšem neberme lidem hlas jen ho někomu přidejme, př. středoškolsky vzdělaný člověk 1 hlas, vysokoškolský vzdělaný 2 hlasy).

b) Plebiscit – (pleb = lid), menšina se dožaduje jisté autonomie popřípadě i jisté části území

c) Lidová iniciativa – není vrchnostenská, vychází z lidu př. sepsání požadavků na změnu zákona

d) Petice – sepsání požadavků pod které se podepisují lidé jenž s nimi souhlasí (rozhodující je počet podpisu, nějaká hranice může být i mezní pro její uznání)

f) Recall – (odvolání) v některých státech spíše na lokální úrovni z lidové iniciativy/petice je určeno kolik podpisů musí být, aby nedošlo ke zneužití.

Demokracie podle Lincolna:

„Vláda lidu, vláda lidem a pro lid“

2.) Zastupitelská demokracie – rozhodování probíhá podle většiny (prostá, kvalifikovaná atd.)

- princip poměrného zastoupení (může být ovlivněn volebním systémem)

- př. ochrany menšin

Žádné komentáře:

Okomentovat