Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Poslanecká imunita

Přestože se v ČR často ve spojitosti s poslanci hovoří o doživotní imunitě tak tomu tak není toto je zaměňováno s překážkou věci rozhodnuté tj. v případě, že poslanec nebyl sněmovnou vydán a poté skončí jeho mandát již za to nemůže být souzen vzhled k existujícímu rozhodnutí, ale za cokoliv jiného co spáchá stíhán být může.

2 druhy imunity:

a) Hmotně právní exempce = absolutní imunita

b)Procesně právní exempce = relativní imunita (před vznikem nebo v průběhu mandátu o vydání k trestnímu stíhání rozhoduje sněmovna pozn. pokud je poslanec vydán neztrácí na tomto základě mandát, v případě, že je poslanec nebo senátor zadržen/ vzat do vazby musí o tom být do 24 hodin informován předseda komory)

Senát

- je volen na 6 let při čemž se 1/3 obměňuje každé 2 roky (a to z důvodu, že senát funguje jako ústavní pojistka a musí být vždy schopen se usnášet a rozhodovat, ten kdo je v poslanecké sněmovně nesmí být i členem senátu)

Volby probíhají 2 kolovým volebním systémem:

  1. kolo – absolutní většina = několik kandidátů pokud některý z nich získá více než 50% (včetně) všech hlasů již se nekoná 2. kolo
  2. kolo – relativní většina = 2 kandidáti s nejvyšším % všech odevzdaných hlasů z 1. kola ten, který získá byť jen 0,5% více hlasů vyhrává

Imunita senátorů:

Hlasování – za své hlasování je nepostižitelný

Relativní imunita – Imunitní a mandátní výbor dá případ k projednání plénu a to rozhodne o:

a) vydání – nezaniká mandát

b) nevydání – procesní překážka věci rozhodnuté/rozsouzené

Žádné komentáře:

Okomentovat