Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Průvodcovské služby – význam průvodcovské činnosti, historie průvodcovské činnosti, základní typy průvodců

Význam průvodcovské činnosti
Průvodcovská činnost v CR je technickými pomůckami nenahraditelná, průvodce vykonává řadu činností, které zároveň vysvětlují význam této práce:

- průvodce je prostředníkem mezi účastníky zájezdu a CK, reprezentuje CK
- průvodce poskytuje informace o průběhu zájezdu (informace o trase, přestávkách), dává informace o důležitých předpisech
- průvodce řeší mimořádné situace
- průvodce je dobrým společníkem a je v neustálem kontaktu s lidmi
- průvodce kontroluje plnění závazného programu a kvalitu poskytovaných služeb
- průvodce se snaží odvádět práci co nejkvalitněji a snaží se předcházet mimořádným událostem

Historie průvodcovské činnosti
Za nejstarší cestovatele považujeme Řeky, Egypťany a Římany, kteří při svých cestách využívali organizátory cest stejně, jako místní obyvatelstvo ve funkci průvodců a překladatelů. První historicky prokázané popisy cest pocházejí od řeckého dějepisce HÉRODOTA (480 – 425 př.n.l.), který popisuje země kolem Středozemního moře. Významnou památkou a pomůckou pro cestování bylo grafické znázornění římského impéria v 11 listech, tzv. TABULA PENTIGERIANA OD GEOGRAFA CASTORIEMA. Tyto listy znázorňovaly vojenské a obchodní cesty, města, pohoří, řeky, moře, atd. Obsah průvodcovské činnosti se začal více naplňovat až ve středověku, kdy cestování patří k bontonu nejvyšších vrstev obyvatelstva. Cestují bohatí měšťané, kupci nebo mladí šlechtici, kteří se připravují na povolání v diplomatické službě. Tyto cesty zpravidla trvají déle a zabezpečují je štáby lidí s bohatými poznatky a zkušenostmi. Využívá se služeb chudých učenců – studentů, kteří znali navštívenou zemi, místní poměry a jazyk. Na průvodcovskou činnost se zaměřovali i kněží a mniši, kteří prováděli poutníky do poutních míst (Řím, Jeruzalém, Betlém, …).
Od poloviny 15. st. vznikají první cestopisy. Jednu takovou cestu napsal rytíř ŠAŠEK, a později tento cestopis zpracoval ALOIS JIRÁSEK ve své knize ,, Z Čech až ma konec světa.“ V roce 1608 popsal svou cestu do Palestiny český šlechtic a spisovatel KRYŠTOF HARANT Z POLŽIC A BEZDRUŽIC.
Nový charakter průvodcovské činnosti podnítil rozvoj výroby a dopravy v 19. st. Za zakladatele novodobého CR považujeme THOMASE COOKA, který zorganizoval první hromadný výlet pro 570 účastníků, při příležitosti otevření nové železniční tratě z Derby do Rugby (v Anglii). Svojí činností poukazoval na velké možnosti poskytování služeb CR, včetně služeb průvodců.
Svoji CK rozšiřoval o filiálky na všech kontinentech, a zorganizoval cestu kolem světa za 222 dnů.
Ve své činnosti uplatňoval prvky, které se v modifikované podobě používají dodnes:
- vydávání tzv. blanketních lístků, v současné době tzv. vouchery
- používání rooming listů, tedy jakýsi rezervační systém
- zpracování popisu tras a časových harmonogramů
- uzavírání dohod s železničními společnostmi o možnosti vydávání cestovních lístků.

Žádné komentáře:

Okomentovat