Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Lázeňský CR (cestovní ruch)

Historický vývoj lázeňství v Evropě

Rozvoj lázeňství je založen na zájmu lidí o přírodní minerální prameny. V blízkosti těchto přírodních zdrojů vznikala postupně léčebná místa. Lázně byly využívány už ve starém Egyptě, známé jsou i arabské lázně a řecké lázně, kde už v 5. století př.n.l. se setkáváme s teplou a studenou vodou, s umyvadly a se sprchami.
V lázních se také nacházela místnost s funkcí dnešní sauny a dále osvěživé nádrže s horkou a studenou vodou. Lidé se v lázních koupali jedenkrát denně, otroci jednou za týden.
Kromě lázeňských místností zde byly knihovny, obrazové galerie, parky a sportoviště.
V 18. a 19. století vznikají dnešní významná evropská lázeňská místa. Předpokladem k rozvoji lázeňství bylo zlepšení komunikace a rozvoj dopravy (železniční).
V období do začátku 2. světové války prožívá lázeňství svůj vrchol, tzv. zlaté období lázeňství. Lázeňství dostává masový rozměr díky vzniku prvních zdravotních pojišťovacích společností.

Vývoj lázeňství v ČR

Díky pokroku ve vzdělání a vědě dochází v 18. a 19. století ke vzniku velkého množství lázní. Objevují se některé nové léčebné metody (podle V. Priessnitze – vodoléčba). Díky vzniku prvních zdravotních pojišťovacích společností, které se podílejí na úhradě lázeňské péče, se stávají lázně přístupné širší klientele.
V roce 1948 byly přírodní léčivé zdroje a lázně znárodněny. Hosté měly hrazen svůj pobyt z prostředků zdravotního pojištění, ze zahraničních hostů převládali hosté ze zemí východního bloku. Jedinou CK, která se specializovala na lázeňské pobyty, byla do roku 1989 Balnea.
Po roce 1992 přešla většina lázní do soukromého sektoru, byly vytvořeny a.s. a spol. s r.o.
Od roku 1985 do roku 1995 poklesl počet pacientů o 30 %, od roku 1995 začíná počet pacientů výrazně stoupat vlivem toho, že si pacienti hradí léčbu na vlastní náklady. Rok 2002 celkem 295 968 pacientů.

J. Zítko – kolonáda v Karlových Varech
D. Jurkovič – Lázeňský dům v Luhačovicích
V. Skalník – parková úprava v Mariánských Lázních

Žádné komentáře:

Okomentovat