Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24.9. Nový Zéland

Nový Zéland
Ostrovní stát nedaleko Austrálie v Tichém oceánu. Území tvoří Severní ostrov a jižní ostrov a oba jsou skoro stejně velké. Říká se jim ostrovy ohně a ledu.

Severní ostrov je mírně zvlněná pahorkatina a ve střední části je řada činných sopek, gejzíry, horké prameny a četná jezera. Jižní ostrov prostupují Alpy s nejvyšší horou Mount Cookem. Pohoří je zaledněno. Jihozápadní pobřežení je rozčleněno četnými fjordy. Říční síť je hustá, řeky jsou krátké a vodnaté (Waikato, Clutha). Podnebí je mírné, přímořské s výjimkou severního ostrova, kde je oceánské subtropické podnebí. Rostlino je ze 60% tvořeno endemity (kivi jižní, hatérie novozélandská). Téměř 11% území je chráněno, národní parky Westland a Mount Cook.
Nerostné suroviny jsou chudé, jen černé uhlí a menší množství ropy se železnou rudou. Využívá se tepelná energie horkých vřídel – geotermální elektrárna Wairakei na Severním ostrově.
Obyvatelstvo – osídlení je nerovnoměrné, většina obyvatel žije na Severním ostrově (2,5 mil z celkových 3,7). Největší město je město Auckland, Christchurch, Wellington. Úředním jazykem je angličtina, 57% křesťanů.

Hospodářství – vyspělý průmyslově zemědělský stát , světový vývozce zemědělských a průmyslových výrobků. Z ekonomického hlediska 68% obyvatel pracuje ve službách, 24 v průmyslu a v zemědělství 5%.

Průmysl je těžební – uhlí, zemní plyn, ropa, železná ruda a drahé kovy. 80% energie dodávají hydroelektrárny, 5% geotermální elektrárny.

Nejdůležitější je ale potravinářství – produkce masa a mléka, dále strojírenství (zemědělské a potravinářské stroje), textilní průmysl a papírenství.
V zemědělství dominuje živočišná výroba a sice chov ovcí a skotu. Rostlinná výroba je zaměřena na pěstování ječmene, pšenice a ovsa. Dsále brambory, zelenina a ovoce. Nejvýznamnější je pěstování kiwi.

Pro vnitrostátní dopravu má rozhodující slovo silniční doprava, dáel je významná také letecká doprava –Auckladn a Wellington.

Cestovní ruch – jedna z nejpřitažlivějších částí světa. Konstituční monarchie a nezávislý člen Commonswealthu.

Žádné komentáře:

Okomentovat