Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16.5. Území Německa se člení na 6 oblastí: pokračování

4) Jižní zemědělská oblast – Bavorsko. Podstatná část průmylu je zaměřená na elektroniku, výrobu valivých ložisek, textil, keramiku a skla a na speciální obory jako jsou hodinky, lékařské přístroje a hudební nástroje. Největším střediskem je Mnichov, proslulé pivovarnictví. V Norimberku se soustřeďuje náročné strojírenství. Erlangen je centrem lékařských přístrojů, Schweinfurt valivová ložiska. Střediskem petrochemie je Ingolstadt na Dunaji (ropa z Terstu). Elektrometalurgie vznikla při hydroelektrárnách na přítocích Dunaje a Mohanu. Alpská oblast je cestovně atraktivní.
Rozdělení bývalé NDR zahájilo složitý proces společenských změn, krajské řízení bylo rozděleno na 6 nových spolkových zemí – Sasko, Sasko – Anhaltsko, Durynsko, Braniborsko, Meklenbursko – Přední pomořany a Berlín.

5) Východní průmyslová oblast je tvořena Durynskem, Saskem a Saskem – Anhaltskem. Hospodářství využívá ložiska hnědého uhlí, draselných solí a kamenných solí, sklářského písku a kaolinu. V širokém zázemí Halle a Lipska se těží právě zto hnědé uhlí, elektrárenství a těžká chemnie. V Lipsku a Magdeburgu je i rozsáhlé strojírenství. Na jihu se soustřeďují obory náročné na práci, s menší spotřebou surovin a materiálů, jemná mechanika, optika, slaboproudá elektronika, výroba automobilů a textilních strojů. Právě proto, že textilní průmysl je tradiční stejně jako sklářský a keramický průmysl. V Jeně se soustředí optika a fototechnika, v Chemnitz a okolí výroba dopravních prostředků a obráběcích strojů. V Drážďanech převažuje náročné strojírenství (elektronika a fototechnika). Intenzivní zemědělství se soustřeďuje na chov prasat, skotu a zelinářství. Při středním toku Labe převažuje pěstování obilovin a cukrovky. Durynský les a Krušné hory – lázeňství a cestovní ruch.

6) Severovýchodní průmyslově zemědělská oblast – Braniborsko, Meklenbursko-Přední Pomořany a Berlín. Berlín nejvíce trpěl rozdělením země. Po sjednocení je významným průmyslovým komplexem a dopravním uzlem. Ze široké škály oborů vyniká náročné strojírenství (elektrotechnika, elektronika), polygrafie a farmaceutika. Petrochemie sídlí ve Schwedtu na Odře (ropovod z Ruska), černá metalurgie v Eisenhüttendstadtu, elektronika ve Frankfurtunad Odrou. Největší přístav má Rostock s rybným průmyslem a stavbou lodí. V zemědělství se pěstují pícniny, brambory a žito. Podél baltského pobřeží jsou rekreační střediska.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
16.1. Německo
1.1. Německo
1.2. Německo
1.3. Území Německa se člení na 6 oblastí
1.4. Území Německa se člení na 6 oblastí
Články na hledaný výraz "Německo" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat