Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

19.3. Izrael

Izrael

Nejrozvinutější stát, u něhož má terciální sféra opravdu velký vliv. V zemědělství byly provedeny velké pokroky, protože byla využita technologie a věda a z téměř neúrodných oblastí se získaly úrodbější. Kibucy je izraelské zemědělské družstvo, něco na socialistický způsob.

Průmyslová výroba založena na potřebách obranyschopnosti země a na vývozu technologií na světové trhy, průmyslová špionáž. Dále zde má zásadní postavení farmacie, slavné jsou i zubní protézy a také broušení diamantů. Průmyslová výroba je také založena na výrobě produktů, které mají malé spotřební nároky a vysokou cenu. Dále je zde vyspělé bankovnictví a obchod.

Těžba fosfátů a draselných solí, měděných rud, ropy a zemního plynu. Těžba draselných solí (Mrtvé moře), chemie – hnojiva a petrochemie, , strojírenství (výroba zbraní), ..

Rostlinná výroba – subtropické ovoce (grepy), vinná réva, zelenina, brambory, pšenice, bavlník..

Doprava – kvalitní silniční a železniční síť, letecká doprava (Tel Aviv), námořní doprava (Haifa, Ejlat).
Vytvořen 1948 Valným shromážděním OSN. Arabové však rozhodnutí neuznali a se vznikem Židovského státu se nesmířili. Což vede stále ke střetům. 1993 podepsána smlouva o omezené palestinské autonomii pásma Gazy a západního břehu Jordánu.

Žádné komentáře:

Okomentovat