Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20.1. Jižní a jihovýchodní Asie

Nerostné suroviny
Hlavní zásoby nerostných surovin se nacházejí na poloostrově Přední Asie (černé uhlí, rudy železa a barevných kovů).

Obyvatelstvo
V jižní Asii žije asi 1,2 mld. obyvatel, což je 1/5 populace. Obyvatelstvo je nerovnoměrně rozmístěné – nejvíce lidí je soustředěno v říčních údolích a v deltách řek (Ganga a Brahmaputra – 2000 ob./km). Velehory a pustinné oblasti jsou neosídleny. Většina obyvatel žije na venkově, podíl městského obyvatelstva je nízký (města s více než 10 mil.- obyvateli – Bombaj, Kalkata, Dillí). Problém je stálý růst obyvatelstva, ročně 25mil. Malá produkce jídla.
Pestrá směsice etnických skupin, jazyků i náboženství. Nejpočetnějším národem jsou Hispánci (Hindové), Bengálci a Pandžábci. Obyvatelstvo mluví několika jazyky, v Indii zůstala angličtina.
Významnou roli zde hraje náboženství – hinduismus (Indie), islám (Pákistán a Bangladeš), budhismus ( horské oblasti, Srí Lanka), ve velkých městech křesťané.

Zemědělství
Dominuje mu rostlinná výroba. Hlavně se zde pěstuje rýže, která tvoří základní potravinu, dále pšenice, kukuřice, ječmen, sója, cukrová třtina, bavlník, čajovník, juta a tabák. V živočišné produkci převládá chov skotu, jsou zde největší stáda na světě, ale dobytek není z hospodářských důvodů využíván. Také chov ovcí.

Průmysl
Hlavním oborem je těžební průmysl (černé uhlí – Indie, železné rudy, barevné kovy). Průmysl potravinářský, textilní a strojírenský.
Území Pákistánu, Bangladeše a Indie dříve patřilo Indii a osamostnilo se 1947. Dříve to byl Východní a Západní Pákistán, vedli válku o autonomii, a tak byl r. 1971 vyhlášen Bangladeš.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Asie-charakteristika 1
Fauna a flora Asie 2
Rozdělení Asie 3
Asijští draci 4
20. Jižní a jihovýchodní Asie ( Indie, Malajské souostroví )
20.1. Jižní a jihovýchodní Asie
20.2. Indie
20.3. Jihovýchodní Asie
20.4. Jihovýchodní Asie
20.5. Jihovýchodní Asie
20.6. Indonésie
21. Východní Asie ( Japonsko, Čína )
21.1. Východní Asie
21.2. Čína
21.3. Čína
21.4. Japonsko
21.5. Japonsko
Články na hledaný výraz "Asie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat