Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17.2. Polsko

Chemický průmysl je úhrnnou hodnotou výroby asi třetí nejzastoupenější průmysl za strojírenstvím a potravinářstvím. Zpracování síry, kuchyňské soli, petrochemie. V Puławach je jeden z největších závodů na výrobu dusíkatých hnojiv.

Textilní průmysl navazuje na staré tradice a je soustředěn v okolí Łodze.
Polsko má mnohem rozsáhlejší, ale méně mechanizované zemědělství než Česká republika. Mají ale tu výhodu, že zde za socialismu fungovalo soukromé vlastnictví, takže po pádu režimu pak nemuselo docházet k restitucím. Jednalo se o malovýrobní zemědělství, což právě ovlivnilo tu technizovanost, protože malí podnikatelé neměli peníze na mechaniku. Jelikož půdy nejsou příliš úrodné, převládá zde živočišná výroba a sice chov prasat a skotu. Pěstuje se zde žito, brambory a len. V úrodnějších nížinách se pěstuje cukrovka a pšenice.

V dopravě dominují železnice a hlavní trasy směřují k Varšavě a baltským přístavům. Jsou zde trasy z východu na západ, které hojně využívají Rusko a Německo. Jsou zde také ropovody a plynovody vedoucí do Ruska. Říční doprava není příliš významná. Pobřežní podmínky dovolily vznik pouze dvou velkých přístavů a sice Gdaňsk, který se koncentruje hlavně na přepravu hromadných nákladů (export síry, dřeva, import ropy) a Štětín, který se zaměřuje hlavně na vývoz uhlí.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
17. Státy východní Evropy
17.1. Polsko
17.2. Polsko
17.3. Slovensko
17.4. Slovensko
17.5. Maďarsko
17.6. Bulharsko
17.7. Rumunsko, Slovinsko
17.8. Bosna a Hercegovina, Makedonie
17.9. Jugoslávie, Chorvatsko
Články na hledaný výraz "Jihovýchodní a východní Evropa" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat