Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16.2. Německo

Nerostné bohatství je druhově chudé a nestačí mnohostranným potřebám země. Evropsky významné jsou zásoby koksovatelného uhlí (pravý břeh Rýna mezi Ruhr a Lippe), hnědého uhlí ve středoněmecké pánvi (mezi Magdeburgem – Halle – Lipsko) a v Lužické pánvi. Mezi Hannoverem a Kasselem najdeme draselné soli. Velké jsou také zásoby keramických surovin, stavebních materiálů, sklářských písků a kaolinu. Ložiska ropy v pásu od nizozemských hranic ke střednímu Labi kryjí jen zlomek potřeby. Rozšiřuje se těžba ropy v německém sektoru Severního moře.

Válka nepříznivě ovlivnila demografickou strukturu obyvatelstva. Vyrovnávala se s přílivem Němců odsunutých ze střední Evropy. Přetrvává nerovnováha mezi počtem žen a mužů. Záporný přirozený přírůstek. Přistěhovalci – Turci, Jugoslávci, Italové, Řekové. Silný vliv imigrantů je omezován. Hustota zalidnění je vysoká 220/km. Největší hustotu má porúří aporýní, Sasko a Durynsko.85% městského obyvatelstva.

Německo je vyspělý stát s převahou tržní ekonomiky. Je to vedoucí země EU. Modernizace a rozmach hospodářství bývalé SRN se uskutečnily díky pomoci zahraničního kapitálu, hlavně z USA.

Základem hospodářství je průmysl, který se podílí na 44% HDP. Objemem některých odvěttví jsou první v E. (elektřina, cement, kys. sírová, spotřebí elektronika a elektrotechnika, automobily..), v těžbvě hnědého uhlí a ve výrobě obráběcích strojů první na světě.
Energetika je závislá na dovozu ropy a zemního plynu. Elektrárny spalují domácí uhlí. Jaderné elektrárny se podílejí 20%. Hutnictví železa a neželezných kovů závisí na dovozu rud a koncentrátů. V rozsáhlém strojírenství dominuje výroba dopravních prostředků, zejména automobilů (3. na světě). V chemickém průmyslu se daří petrochemii. Různorodý je potravinářský průmysl, který produkuje pro rozsáhlý vnitřní trh. Německo vyniká ve výrobě piva (2. na světě), cukru, čokoládových a tabákových výrobků. Významné jsou stavební hmoty, keramika a skla, které jsou zabezpěčeny domácími surovinami.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
16.1. Německo
1.1. Německo
1.2. Německo
1.3. Území Německa se člení na 6 oblastí
1.4. Území Německa se člení na 6 oblastí
Články na hledaný výraz "Německo" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat