Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16.8. Švýcarsko

poloha při komunikacích spojující střední, jižní a severozápadní Evropu je hospodářsky i stratgicky významná.

Je to hornatá země. Dvě třetiny území zabírají Alpy, najdeme zde vysokohorský reliéf, ledovcová jezera v hlubokých kotlinách, typické alpské louky a strmé horské štíty působící ohromujícím dojmem. Podél francouzských hranic se tvoří Jura s četnými krasovými jevy, mezi ním a Alpami najdeme Švýcarskou plošinu.

Švýcarsko leží na rozvodí tří moří, pramení zde Rýn a Rhona. Řeky jsou napájené ledovci a jsou neobyčejně vodnaté (Rýn má v Basileji 3x větší průtok než Labe u Hřenska) -> vysoký hydroenergetický potenciál. Součástí jsou jezera ledovcového původu.

Podnebí je ovlivněno reliéfem, je charakteristické častou proměnlivostí a chladným létem. Padavé fény mají vliv na prudké změny teplot. Podnebí při jezerech má určité rysy středomořského klima. V charakteru vegetace je patrná výšková zonálnost. Do 800 kulturní krajina, pak lesy (25% rozlohy), nad 2000 alpské louky.

Hospodářsky s výjimkou stavebních materiálů téměř neexistují. Přírodní podmínky však povolují čilý cestovní ruch.
Švýcarsko je vícenárodnostní stát a jazykově se dělí na německou, francouzskou, italskou a rétorománskou část. Obyvatelé běžně ovládají tři jazyky.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
16.6. Rakousko
16.7. Rakousko, Lichtenštejnsko
16.8. Švýcarsko
16.9. Švýcarsko
Články na hledaný výraz "Alpské státy" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat