Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17.3. Slovensko

Rozloha: 49 tis. km; 5,5 mil. obyvatel; Bratislava

Slovensko vzniklo 1.1.1993 rozpadem bývalé ČSFR. Nebylo to příliš hospodářsky vyspělé území, ale zásluhou Čechů byly rozdíly ekonomiky vyrovnány. Byla doplněna a modernizována dopravní síť, dokončena elektrifikace a zahájena intenzivní bytová výstavba. Nevýhodu vnitrozemské polohy do jisté míry zlepšuje Dunaj, který protéká jižním cípem země a umožňuje vodní spojení Slovenska s černomořskými státy, ale i se státy západní Evropy.

Přírodní podmínky – území je téměř celé vyplněno obloukem Karpat. Jejich reliéf je značně členitý a ovlivňuje rozložení sídel, hospodářské aktivity, ale i dopravní tahy. Téměř celé Slovensko patří k úmoří Černého moře. Podnebí se neliší od České republiky, pouze se více uplatňuje kontinentální vliv. Hlavní roli zde také hraje nadmořská výška. Horské oblasti jsou vlhčí a studenější než nížiny, kde je ale větší výkyv teplot. Nejteplejšími oblastmi jsou jihozápadní Slovensko a Východoslovenská nížina. Půdní typy jsou geologicky podmíněné – v nížinách nalezneme úrodné černozemě, ve středních výškách hnědozemě a vysoko podzoly. Lesy jsou většinou listnaté, 1/5 území patří k chráněným (Vysoké Tatry, Pieniny, Nízké Tatry, Malá Fatra, Slovenský ráj).

V surovinové základně dominují zásoby magnezitu a vápenců. Energetická základna je slabá. Největší ložiska hnědého uhlí se vyskytují u Handlové a u Modrého Kamene. U Handlové a Novák najdeme ložiska lignitu.

Žije zde mnoho menšin, z nichž je největší maďarská, polská, ukrajinská, ruská, česká, romská. Nejzalidněnější oblasti jsou Podunají, Košická kotlina a Povážská kotlina. Centra Prešov, Smina, Michalce, Poprad, Žilina, Trenčín, Martin, Povážská Bysrica.

Hospodářství bylo velmi zaostalé, ale po druhé sv. válce se vzchopilo. PO rozpadu bloku se zde však objevily problémy. Slovenský průmysl se totiž hodně orientoval na těžký. Nejrychleji se rozvíjel průmysl strojírenský a chemický a dnes už jsou průmyslové závody zastoupeny ve všech částech Slovenska.
Základnami jsou jihozápad, povážská kotlina, Liptovská, Popradská a Košická kotlina.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
17. Státy východní Evropy
17.1. Polsko
17.2. Polsko
17.3. Slovensko
17.4. Slovensko
17.5. Maďarsko
17.6. Bulharsko
17.7. Rumunsko, Slovinsko
17.8. Bosna a Hercegovina, Makedonie
17.9. Jugoslávie, Chorvatsko
Články na hledaný výraz "Jihovýchodní a východní Evropa" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat