Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

18. Rusko + nástupnické státy ( Ukrajina, Kazachstán .. )

Rusko je stát, který se rozkládá na dvou kontinentech (VE + SVA a SA). Je členskou zemí Spojených národů a svou rozlohou 17, 075 mil km2 je největší zemí světa. Počtem téměř 150 mil. obyvatel je 6. na světě.

Povrch a přírodní poměry
Na rozsáhlém území státu jsou zastoupeny rozmanité krajinné typy. Evropská část Ruska je převážně rovinatá – ve Východoevropské rovině převládají nížiny, které pouze místy přecházejí v pahorkatiny (Valdajská vrchovina) . Na jv území je proláklina Kaspické nížiny (-28m). Jižně najdeme Kavkaz (Elbrus) Podél hranice s Asii prochází téměř 2 500 km dlouhý Ural. Na východ od Uralu se otevírá Sibiř. Západosobiřská rovina přechází ve Středosibiřskou plošinu. Na jihu najdeme pohoří Altaj, Západní Sajan, Východní Sajan a Bajkalské pohoří. Na východě najdeme Jablonovyj a Stanovoj Chrebet. Severovýchod Verchojanské pohoří, pohoří Českého a Kolymského. Hornaté je i pobřeží Tichého oceánu – Sichote Aliň, Středokamčatské pohoří s 28 činnými sopkami.

Pobřeží je omýváno 28 moři, většina úmoří patří Severními oceánu. Veletoky Ob, Jenisej, Lena, Indigirka, Kolyma. Atlantský oceán – Něva, Západní Dvina, Dněpr, Don. Tichý – Amur. Do bezodtokého Kaspického moře Volha. Řeky většinou dosaují maxima koncem jara po roztátí sněhové pokrývky. Využití pro dopravu, zavlažování, energie (Jenisej, Angara). Amur monzunový odtok.

Mnoho jezer, největší Kaspické, nejhlubší Bajkal, v němž je 1/5 světové zásoby pitné vody.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
18.1. Rusko + nástupnické státy
18.2. Rusko + nástupnické státy
18.3. Rusko + nástupnické státy
18.4. Rusko + nástupnické státy
18.5. Bělorusko
18.6. Ukrajina
18.7. Ukrajina, Moldavsko
Články na hledaný výraz "Ruská federace, země střední Asie, Zakavkazsko" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat