Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16.4. Území Německa se člení na 6 oblastí:

1) Západní průmyslová výroba – shoduje se s územím Severního Porýní – Vestfálska. Její jádro tvoří Porúří. Velká část hutnických, strojírenských a chemických závodů je na okrajích uhelné pánve, na pravém břehu Rýna a podél průplavu Rýn – Herne. K největším střediskům hutnictví železa patří Duisburg a Dortmund. Chemické závody jsou v Bochumu a Gelsenkirchenu. Mezi strojírenskými závody vynikají Düsseldorf, Essen a ve specializovaném strojírenství Solingen. Mezi Rýnem a hranicí s Nizozemskem jsou sídla textilního a potravinářského průmyslu. V zázemí Kolína nad Rýnem se vytvořila petrochemická oblast, ropa se sem dostává potrubím z Marseille a Rotterdamu.

2) Jihozápadní průmyslově zemědělská oblast – Hessensko, Bádensko-Wüttembersko, Porýní-Falc a Sársko. Těžiště je ve Frankfurtě nad Mohanem, Stuttgartu a mezi Ludwigshafenem a Karlsruhe. Frankfurt je významný letecký uzel se střediskem bank. Specializace regionu na náročné strojírenství (elektronika a polygrafie). Chemie využívá ložiska solí a ropu z Marseille. V oblasti Karlsruhe je rafinerie s navazující petrochemií. Zemědělství se soustřeďuje na zelinářství a ovosnářství, vinnou révu.

3) Severozápadní průmyslově zemědělská oblast se rozkládá na území Šlevicka-Holštýnska, Dolního Saska a zabírá i města Hamburk a Brémy, kde se koncentruje stavba lodí a průmysl spotřebující dovezené suroviny (petrochemie, potravinářství). V týlu pobřežního pásma se rozkládá pěstitelská oblast brambor a žita, na níž navazuje živočišná výroba. Na kvalitních půdách při jižním okraji se pěstuje cukrovka. Průmysl se orientuje na potřeby zemědělství – zemědělské stroje, výroba hnojiv. Odél Středoněměckého kanálu jsou závody – volkswagen (Wolfburg). Hlavním průmyslovým uzlem je Hannover. Na pobřeží Severního a Baltského moře jsou střediska cestovního ruchu.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
16.1. Německo
1.1. Německo
1.2. Německo
1.3. Území Německa se člení na 6 oblastí
1.4. Území Německa se člení na 6 oblastí
Články na hledaný výraz "Německo" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat