Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

21. Východní Asie ( Japonsko, Čína )

Povrch Asie
Východní Asie je vyplněna vysočinami střední Číny, dvě rozsáhlé nížiny – Madžuská a Velká čínská nížina, hornatý Korejský poloostrov omývaný Japonským a Žlutým mořem Tichého oceánu. Ostrovní stát Japonské leží na hornatých ostrovech s bohatou sopečnou a seizmickou činností a ostrov Tajvan je oddělený Tchajwanským polostrovem. Západní část východní Asie je bezodtoková (řeky končí v poušti nebo jezerech). Východ je odvodňov¨án velkými řekami Huang he (Žlutá řeka), Chang Jiang a ostatními do Tichého oceánu.

Podnebí
Většina území se nachází v mírném podnebém pásu, jižněji položené oblasti jsou ovlivňovány subtropickým podnebím a jih tropickým podnebím. V horách je pak drsné vysokohorské podnebí. Západ má extrémně kontinentální klima. Na východě se projevuje monzunové proudění.

Obyvatelstvo
Obyvatelstvo je nerovnoměrně rozmístěné. Nejméně jsou osídleny pouště a horské oblasti Mongolska a západní Číny. Dolní toky řek jsou naopak přelidněny. Podstatná část obyvatelstva žije na venkově. Největší urbanizace je v Korejské republice, kde ve městech žije přes 80% obyvatel a v Japonsku, kde asi 77%.V Číně je také jeden z největších přirozených přírůstků. Národnostní složení je pestré. Výrazně dominují Číňané, Japonci a Korejci. Hlavními náboženstvími jsou taoismus a konfucianismus a šintoismus v Japonsku.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Asie-charakteristika 1
Fauna a flora Asie 2
Rozdělení Asie 3
Asijští draci 4
20. Jižní a jihovýchodní Asie ( Indie, Malajské souostroví )
20.1. Jižní a jihovýchodní Asie
20.2. Indie
20.3. Jihovýchodní Asie
20.4. Jihovýchodní Asie
20.5. Jihovýchodní Asie
20.6. Indonésie
21. Východní Asie ( Japonsko, Čína )
21.1. Východní Asie
21.2. Čína
21.3. Čína
21.4. Japonsko
21.5. Japonsko
Články na hledaný výraz "Asie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat