Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

19.2. Jihozápadní Asie

Cestovní ruch
Omezení kvůli vnitropolitické situaci, jinak by zde byla místa, kam cesovat. Třeba Turecko, Izrael, Saudská Arábie (Mekka).

Hospodářství a průmysl
Jelikož jsou to rozvojové státy a mají hodně ropy, tak je veškerý průmysl orientován tímto směrem. To znamená, že se jedná hlavně o průmysl těžební, chemický, v omezené míře strojní, který je vázán na zahraniční kapitál. Dále je zde rozvinutá řemeslná, tradiční výroba jako je kovotepúectví, kůže, keramika, koberce...

Zemědělství
Zemědělská výroba je v omezenější míře, jedná se hlavně o živočišnou produkci a sice o chov ovcí a koz, někdy i velbloudů, prostě o zvířata, která nejsou příliš náročná na potravu.
V rostlinné produkci je pěstování založeno hlavně na subtropické ovoce (citrusy, olivy, mandle, víno, fíky, datle..), ale pěstuje se zde také pšenice, ječmen, proso, luštěniny, ořechy, a v zavlažovaných oblastech i rýže. (hlavně Turecko). Dále se jedná o technické plodiny – tabák, bavlník, u Černého moře čaj, konopí.

Obyvatelstvo
Je zde nízká hustota obyvatelstva, ale zase vysoký přirozený přírůstek. Dále zde dochází ke střetu islámu, křesťanství a judaismu. Islám má dvě větve Sunity(sever) a Šíity(převaha, jih) v Iráku. V Izraeli se setkává islám a judaismus, Izrael byl jako země vyvolená uvolněn pro Židy, ale nebyly vyřešeny hranice a odsun palestinského obyvatelstva,a tak zde jsou problémy. Izrael tak odolává tlaku arabského světa za výrazné pomoci zahraniční podpory (hlavně USA)

Žádné komentáře:

Okomentovat