Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

21. Afrika

Povrch
Základ reliéfu je z většiny tvořen pevninským africkým štítem, který je složen z prvohorních hornin. V průběhu geologického vývoje byl rozlámán na řadu ker a zprohýbán v rozsáhlé pánve a klenby, tovřící základ tzv. tabulové Afriky. jsou zde i pohoří alpinských a hercynských struktur, jako jsou Kapské hory nebo Atlas. Ve třetihorách pak docházelo k silným tektonickým pohybům zejména ve Východní Africe, a tak byl vytvořen systém příkopových propadlin a rozsáhlé lávové plošiny (Etipská vysočina) či osamělé sopečné kužely jako je například Kilimandžáro.

Hydrosféra
Rozložení srážek je nepravidelné a závisí na cirkulaci atmosféry a na reliéfu. V rovníkové oblasti se projevují tzv. zenitální deště, nejvíce srážek padne v oblasti Guinejského zálivu, nejméně na středním toku Nilu. Tvar říční sítě a odtokový režim řek jsou nepravidelné. Velké rozdíly jsou například mezi suchým subtropickým pásem a rovníkem. Přesto se v Africe nacházejí jedny z nejkvětších řek na světě jako je Nil, Zair, Niger nebo Zambezi. Tyto řeky se využívají hlavně k zavlažování, částečně také kvůli energetice (Volta na Nigeru, Asuán), dopravně (příkopové propadliny), zisk potravy.

Největší jezera se nacházejí v riftové oblasti a v tektonických pánvích. V polopouštích a pouštích se nacházejí slaná jezera (šoty) nebo suchá říční koryta (vádí). V Africe se také nachází velké množsví podzemních vod, jsou to tzv. artézské studně.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Afrika - Západní, Centrální
Východní a Jižní Afrika
Subsaharská Afrika
Islámská Afrika a JZ Asie
Afrika-Charakteristika
21. Afrika
21.1. Afrika
21.2. Afrika
21.3. Afrika
21.4. Afrika
Články na hledaný výraz "Afrika" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat