Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14. Jižní Evropa ( Portug., Španěl., Itálie, Řecko)

Povrch
Jihoevropské země se rozkládají na poloostrovech jižní Evropy (Pyrenejský, Apeninský, Bálkanský) a na ostrovech Atlantského oceánu a Středozemního moře. Tyto země mají řadu společných znaků – ráz reliéfu, podnebí, rostlinstvo. Přírodní podmínky a množství kulturních památek poskytují podmínky pro formy cestovního ruchu. Nerostné suroviny jsou různorodé, ale jejich množství nepostačuje pro hospodářské potřeby. Stálým problémem je zemětřesení a vulkanická činnost. Dříve patřila JE k nejchudším částem Evropy, ale v současné době jsou ekonomicky vyspělé – It. a Šp.



Španělsko
Stát na Pyrenejském poloostrově a na Kanárských a Baleárských ostrovech.
Většinu území vyplňuje rozsáhlá náhorní plošina (Meseta), nad kterou vystupuje Kantaberské pohoří, ve střední oblasti Kastilské a Iberské na jihu Sierra Morena a Sierra Nevada s největší horou Španělska Mulhacén. Na SV jsou Pyreneje. Kanárské ostrovy jsou sopečného původu.
Většina území má subtropické, středomořské podnebí, vnitrozemí má podnebí suché kontinentální a na Atlantském pobřeží je podnebí oceánské. Rostlinstvo je subtropické (macchie, korkový dub, listnaté lesy, křovinaté porosty a stepi). Sever jehličnaté a smíšené lesy.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
13.3. Francie
13.4. Francie
14. Jižní Evropa
14.1. Španělsko
14.2. Portugalsko
14.3. Itálie
14.4. Itálie
14.5. San Marino, Vatikán, Malta
14.6. Řecko
Články na hledaný výraz "Francie a evropské středomoří" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat