Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

13.1. Velká Británie

Její velikost je 240 tis. km, a má asi 60 mil. obyvatel.
Země se rozprostírá na ostrovech Velká Británie, Irsko, Hebridy, Orkneje, Shetlandy, Normanské osrovy (dále menší jako je Man, Wigh).

Země má oceánské klima, které je mírné a deštivé, je ovlivněno Golfským proudem. Jedná se o geologicky starou oblast.Hlavně hornatiny, zvedající se od jihu k severu.Na jihu a jihovýchodě jsou nížiny ledovcového původu. Z hlediska hydrosféry zde najdeme krátké, ale vodnaté řeky propojené systémem kanálů (Temže, Severn, Humber). Dále jsou zde jezera většinou ledovcového původu. Loch – Ness (tektonicko – ledovcové). Lesy zde nenalezneme, většinou se jedná o parky. Půdy také nejsou příliš úrodné, zemědělské podmínky jsou nejlepší na jihu a na jihovýchodě.

Nerostné bohatství má Británie v zemním plynu a ropě, jejíž ložiska se nacházejí v severním moři. Právě ta umožnila rozvoj země po 2.světové válce. Zásoby černého uhlí (Bristolský záliv, Newcastle, Skotsko), které umožnili zemi stát se kolébkou průmyslové revoluce už jsou téměř vytěženy. Další ložiska se nacházejí ve střední Anglii a jižním Walesu. Z ostatních nerostných surovin mají evropský význam ložiska kamenné soli (střed) a kaolinu, vápence a ostatních stavebních surovin na Cronwalském poloostrově. Dále se zde těží rudy olova, železa a zinku.
Z hlediska obyvatelstva se jedná o národnostně jednotnou zemi, ze 4/5 ji tvoří Angličani. Přesto i přistěhovatelství je poměrně velké (hlavně východní Evropa, zájem jen o kvalifikovanou pracovní sílu), po druhé svět. válce se sem přistěhovalo mnoho lidí z koloniálních teritorií (Indové, Pákistáni, Arabové). Anglie jako každá jiná vyspělá země má malý přirozený přírůstek.
Z hlediska hospodářství drží kontakt s ostatními zeměmi Commonwealthu skotsko se pokouší o výraznější autonomii.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
13.1. Velká Británie
13.2. Velká Británie
13.3. Irsko, Francie
13.4. Francie
13.5. Belgie
13.6. Nizozemí, Lucembursko
Články na hledaný výraz "Západoevropský region" naleznete na bezuceni.cz
Články na hledaný výraz "Velká Británie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat