Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

11. Česká republika – hospodářství, přír. zdroje...

Surovinová základna
Je pestrá, ale z hlediska potřeby jsou zdroje nedostatečné nebo málo kvalitní. Využití některých surovin snižuje jejich rozptýlení do nevelkých ložisek.

Nerudné suroviny – kvalitní kaolin, těžený na Karlovarsku a Plzeňsku, dal vzniknout porcelánovému průmyslu a keramice. Kvalitní sklářské písky na severu a severovýchodě Čech. Široké využití mají i ložiska vápence, z kterých se vyrábí cement a vápno, ale také mramor. Jako stavební kámen se používá především žula, vyskytující se hlavně v oblastech České vysočiny (Posázaví, Českomoravská vrchovina,..) V údolních nivách nebo terasách velkých řek se těží štěrk a písky.

Poměrně dobrá je také základna paliv. Největší a nejkvalitnější zásoby černého uhlí se nacházejí v Ostravsko-karvinské pánvi (výběžek Hornoslezké pánve z Polska), proto se zde nachází také základna našeho hutnictví železa a oceli. Ložiska menšího významu jsou u Kladna, Plzně a v okolí Trutnova a Brna. Hnědé uhlí, které tvoří palivoenergetickou základnu, má největší ložiska v podkrušnohorském zlomu. Největší zásoby jsou v Severočeské uhelné pánvi, menší a méně kvalitní jsou v Sokolovské pánvi. Těžba uhlí má značně negativní vliv na ekologii území, protože se zhoršují podmínky dolování, hloubka uhelných vrstev a jejich složitější geologické poměry zhoršují poměry, navíc uhlí obsahuje více síry a popelovin. U Jáchymova, na Příbramsku a na Českolipsku se nacházejí značné zásoby uranových rud, ale netěží se, protože je to ekologicky neúnosné ( uran se těží pomocí kys. sírové ).

Česká republika má naprosto nedostačující ložiska ropy, a tak se její nedostatek kryje výhradně dovozem z Ruska (Družba), z Německa (Ingolstadt z Perského zálivu), ADRIA z Terstu. Dovoz zemního plynu je buď z Ruska plynovodem nebo zkapalněný z Norska. Rudy pokrývají asi 3-6% spotřeby, a tak je nutné ji dovážet (železná ruda z Ukrajiny a Ruska).


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
11.1. Česká republika – hospodářství, přír. zdroje...
11.2. Česká republika – hospodářství, přír. zdroje...
11.3. Česká republika – hospodářství, přír. zdroje...
11.4. Členství ve světových organizacích
12. Česká republika – zemědělství, doprava, služby...
12.1. Česká republika – zemědělství, doprava, služby...
12.2. Česká republika – zemědělství, doprava, služby...
12.3. Česká republika – zemědělství, doprava, služby...

1. ČESKÁ REPUBLIKA-Charakteristika státu,Územní vývoj
1.1. Obyvatelstvo ČR
1.2. Cestovní ruch-ČR
1.3. Reliéf ČR
1.4. Dyjsko-svratecký úval
1.5. Vodstvo ČR
1.6. Rybníky a jezera ČR
1.7. Hospodářství ČR
1.8. Rozmístění průmyslu ČR
1.9. Zemědělství ČR
1.10. Doprava ČR
1.11. Kraje ČR
1.12. Jihomoravský kraj
Články na hledaný výraz "Česká republika" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat