Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

• Skupiny záručních a rozvojových bank

Rozvojové bankovnictví se specializuje na přímou nebo nepřímou úvěrovou podporu dlouhodobých investic a investičních záměrů.
Záruční bankovnictví se specializuje na poskytování záruk za závazky klientů vůči třetí osobě. Může jít o závazky, ze kterých vyplývá povinnost peněžitého nebo i nepeněžitého plnění klienta. Plnění ze strany záruční banky je však vždy peněžité.

Do této skupiny patří: Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. a Česká konsolidační agentura.

Obě mají licenci podle zákona o bankách a specializují se v souladu se záměry svých zakladatelů:

- Českomoravská záruční a rozvojová banka se v současnosti přednostně orientuje na záruční obchody a zprostředkování státní finanční podpory drobného a středního podnikání a při snižování spotřeby paliv a energie v budovách a bytech. Vedle toho se ještě zabývá obchodováním na finančním trhu a investičním bankovnictvím. To většinou s cílem zajistit dodatečné výnosy ze získaných prostředků při zachování vysoké likvidity. Disponuje rovněž omezenou devizovou licencí. Je to banka se státní účastí. Podíl státu představuje 49 % kapitálu.
- Konsolidační agentura se zaměřuje na správu tzv. starého bloku pohledávek převzatých v letech 1991-92 od komerčních bank, financování revitalizačních a restrukturalizačních programů významných českých podniků včetně podpory jejich exportní schopnosti, financování rozvojových projektů průmyslu, infrastruktury, životního prostřeí a financování veřejně prospěšných projektů, realizaci projektů a akcí z pověření vlády

Žádné komentáře:

Okomentovat