Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Exportní pojišťovny

Jejich úkolem je krýt úvěrová rizika vývozců, a to zejména rizika teritoriální a dlouhodobá komerční rizika.

Teritoriální rizika
Rizika vyplývající z nestabilní politické a makroekonomické situace v zemi zahraničního kupující.
Projevy – zastavení transferu plateb – válka, občanské nepokoje, všeobecné stávky, devizová omezení, odebrání dovozních nebo výrobních licencí.
Dalším teritoriálním rizikem jsou přírodní katastrofy.
Mohou nastat jak u krátkodobých vývozních úvěrů (do jednoho roku), tak především u dlouhodobých vývozních úvěrů (splatnost delší než 1 rok).

Komerční rizika
Vyplívají z ekonomické situace zahraničního kupujícího, zejména z jeho možné platební neschopnosti v důsledku bankrotu či vyrovnání, anebo z platební nevůle.

Pojištění rizik
Státem podporované úvěrové pojišťovny – zajišťovány státem, zpravidla formou přebírání státních záruk za činnost takových pojišťoven, anebo mechanismem, kdy tyto společnosti přímo disponují částí státního rozpočtu, resp. Dávají doporučení ministerstvům financí k přebírání přímých rozpočtových záruk vůči vývozcům.

Současně s provozováním transakcí na účet státu je zpravidla podstatnou složkou činnosti úvěrových pojišťoven běžná komerční činnost, která prostřednictvím krytá krátkodobých komerčních rizik povzbuzuje a podporuje vývoz na krátkodobé exportní úvěry.

Důsledky pro vývozce

Ø důvěra ve vývozní transakce
Ø ochrana proti riziku
Ø zlepšení postavení vůči konkurenci
Ø přístup k bankovním úvěrům

Žádné komentáře:

Okomentovat