Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sherry v kuchyni

Sherry má zároveň jedinečné použití v kuchyni. Dodává pokrmům širokou škálu vůní a chutí a zároveň zdůrazňuje chuť použitých surovin. Sherry je možné přidat na začátku přípravy pokrmu, aby se odpařil alkohol, nebo ho lze přidat až na konec. Není třeba přidávat žádné bylinky ani koření, protože sherry samo o sobě pokrm ochutí. Je ideální pro přípravu pečení, omáček a ryb.

Masové kuličky v sherry omáčce neboli albóndigas en salsa de jerez
500 g mletého vepřového a telecího masa, 1/2 hrnku čerstvé strouhanky, 1/2 hrnku nakrájené petrželky, 2 prolisované stroužky česneku, 3 lžičky mleté sladké papriky, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 30 g másla, 1 nadrobno nakrájená středně velká cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 hrnku suchého sherry, 1 hrnek kuřecího vývaru, 10 malých brambor
V míse důkladně promícháme mleté maso, strouhanku, 1/4 hrnku petrželky, česnek, sůl a 2 lžičky papriky. Ze směsí uděláme kuličky o velikosti vlašského ořechu. Na pánvi rozehřejeme olej s máslem a kuličky opékáme při střední teplotě 3-4 minuty, až jsou hnědé. Vyjmeme je a na papírovém ubrousku zbavíme přebytečného tuku. Do pánve přidáme cibuli, zbývající papriku a mouku a 2 minuty mícháme. Postupně přiléváme sherry a vývar, dobře rozmícháme a za stálého míchání vaříme při střední teplotě, až je omáčka provařená a hustá. Kuličky a brambory vložíme do pánve, zakryjeme a 20 minut dusíme při nízké teplotě. Podáváme posypané zbývající petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat