Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Záruční a rozvojové bankovnictví

Cíle a oblasti působení záručního a rozvojového bankovnictví
Druhy a způsoby bankovního ručení
Běžné bankovní záruky
Účelové bankovní záruky
Typické znaky rozvojových úvěrů



Cíle a oblasti působení záručního a rozvojového bankovnictví

Obecně
Hlavní oblastí fungování záručního bankovnictví je zmírňování rizik spojených jednak s podnikatelskými aktivitami založenými na důvěře (kreditu) a jednak přímo či nepřímo s úvěrovými vztahy, přispívat k vytváření příznivého prostředí pro rozvoj ekonomických aktivit, které by jinak při dané míře rizika nebyly pro zúčastněné ekonomické subjekty přijatelné. Hlavní sférou činnosti rozvojových bank je úvěrová podpora rozvojových záměrů jak na makroekonomické, tak na mikroekonomické úrovni, tzn. nezbytnost financování i těch odvětví a podnikatelských aktivit, které nesplňují klasické požadavky a podmínky pro poskytnutí bankovního úvěru a vykazují podstatně vyšší než průměrnou rizikovost.
Rozvíjí se ve dvou základních směrech:
- fungování na komerčních principech – na podnikatelských základech s cílem dosáhnout zisku
- fungování na intervenčních principech – aktivity podporované nebo subvencované ze zdrojů získávaných mimo kapitálový trh (od státu)

Záruční bankovnictví
Specializuje se na poskytování záruk za závazky svých klientů třetí osobě. Může jít o závazky, ze kterých vyplývá povinnost peněžitého nebo i nepeněžitého plnění klienta. Plnění ze strany záruční banky je však vždý peněžité.

Žádné komentáře:

Okomentovat