Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

• Skupiny hypotečních bank

Do této skupiny např. patří: Českomoravská hypotéční banka, a.s., Česká spořitelna, a.s., Komerční banka, a.s., HVB, Hypobank, a.s.

Pro hypoteční banky je typické, že pro svou činnost musely získat povolení podle zákona o bankách působit jako banka a dále povolení podle zákona o bankách a zákona o dluhopisech vydávat hypoteční zástavní listy.
Hypoteční bankovnictví má specifický charakter. Je pro ně typické nejen zaměření na investice do nemovitostí, ale zejména i jeho dlouhodobost. Ta si vynucuje i získávání dlouhodobých úvěrových zdrojů, a to přednostně vydáváním zvláštních druhů dluhopisů – hypotečních zástavních listů. Specifické rysy hypotečních úvěrů vedly i k používání zvláštních technik jejich poskytování a splácení. Hypoteční úvěr je dluhodobý úvěr na investice do nemovitostí, jehož splacení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti určité hodnoty.


Skupiny stavebních spořitelen

Do této skupiny patří: Českomoravská stavební spořitelna, a.s., AR stavební spořitelna, a.s., ČS – stavební spořitelna, a.s., Všeobecná stavební spořitelna, a.s., Hypo stavební spořitelna, a.s., Wustenrot – stavební spořitelna, a.s.

Stavební spořitelny potřebují ke svému vzniku získat jednak povolení působit jako baka podle zákona o bankách a jednak povolení fungovat jako stavební spořitelna podle zákona o stavebních spořitelnách
Stavební spoření je společné účelové spoření na financování bytových potřeb, přímo podporované státem. Umožňuje plánovité naspoření vlastního kapitálu a získání nízce úročeného úvěru pro financování bytových potřeb. Podle zákona spočívá: v přijímání vkladů od účastníků stavebního spoření, v poskytování úvěrů účastníkům a poskytování státní podpory fyzickým osobám – účastníkům stavebního spoření.

Žádné komentáře:

Okomentovat