Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Recept, Paella valenciana neboli valencijská paella

Paella valenciana neboli valencijská paella
1/2 kuřete (cca 850 g), petrželka, bobkový list, 3 zrnka pepře, 6 zmrazených jedlých slávek s lasturami, 6 zmrazených vyloupaných škeblí, 60 g zmrazeného humřího masa, 60 g zmrazených velkých krevet, olej, sůl, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 zmrazený malý kalamár, 1 lžíce mleté sladké papriky, 80 g hrášku, 350 g rýže, špetka šafránu, dílky citronu na ozdobu.

Půlku kuřete (nebo zkombinovat s králičím masem) rozdělíme na kousky, oddělíme tuk, maso zalijeme litrem studené vdy, přidáme petrželku, bobkový list, sůl, pepř a vaříme je pod pokličkou půl hodiny. Odděleně podusíme v troše osolené vody jedlé slávky, krevety a škeble, po pěti minutách je ocedíme, humří maso podusíme ve vodě do měkka, ocedíme a nakrájíme na kousky. Kousky kuřete opečeme po všech stranách na oleji, přidáme drobně nakrájený česnek a cibuli, papriku nakrájenou na nudličky, zmrazeného kalamára, vše osolíme a osmažíme. Přidáme mletou papriku, hrášek, rýži a za stálého míchání vše osmažíme. Přilijeme vařící procezený vývar (na 1 šálek rýže 1/2 šálku vývaru), přidáme šafrán, vše dobře promícháme a vaříme prudkým varem 5 minut. Rýži poklademe slávkami, škeblemi, humřím masem a krevetami a dusíme pod poklicí na malém ohni 10 minut. Paellu necháme stát 5 minut, pak ji podáváme s dílky citrónu.

Žádné komentáře:

Okomentovat