Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Španělsko: Lope de Vega (1562 - 1632)

- Nejvýznamnější španělský dramatik tzv. zlatého věku. Narodil se v Madridu ve šlechtické rodině. Od dětství projevoval literární talent a dobrodružné sklony. Jeho život byl naplněn skandálními milostnými pletkami. Pro rozměrnost svého díla byl označován za „div přírody“. Zemřel v Madridu.

Autor 1500 dramatických skladeb (známe 770 titulů, dochovalo se 470 textů). Nejvíce se mu dařily hry s historickou tematikou - Fuente Ovejuna (Ovčí pramen), kde zobrazuje lidové povstání proti tyranskému feudálovi. Čerpá ale nejen z his­torie, ale i ze své současnosti. Přivedl španělské národní drama k vrchol­nému rozkvětu. Typické bylo drama pláště a kordu (dýky), v němž se soustředil na dobově podmíněné citové a morální konflikty, např. konflikty „rodinné cti“ a lásky. Zahradníkův pes, Blázni z Valencie, Učitel tance aj.


Anglie: William Shakespeare (viz otázka 6A), Christopher Marlove (1564-1593) -předchůdce Shakespeara; titánské postavy (kolem nich se točí děj, ale nakonec umírají) - např.: Tamerlán Veliký


Ostatní země nebyly touto vlnou dramat nijak zvlášť zasaženy.


BAROKO: ve Španělsku tvoří Pedro Calderón de la Barca (1600 – 1681) - Přední barokní dramatik, dovršitel zlatého věku španělské literatury. Pocházel ze šlechtického rodu v Madridu, kde se narodil a zemřel. Na univerzitách v Alcalá de Henares a v Salamance získal teologické vzdělání. Byl vojákem, knězem a věnoval se službě u dvora.

Napsal přes 200 her, většinou komedií, desítky meziher a náboženských her (autos sacramentales) - např. Velké divadlo světa. Oblíbené byly a jsou zápletkové komedie pláště a kordu (Schovávaná na schodech – adaptace V. Nezvala), hry historické a mytologicko-fantastické (Život je sen).


KLASICISMUS: hlavně Francie

komedie:

Žádné komentáře:

Okomentovat